Wykonanie
Jedna z najbardziej znanych salatek na swiecie :) Jej nazwa jednak nie pochodzi od Juliusza Cezara. Ta slynna amerykanska salatka powstala w latach 20stych ubieglego wieku i szczegolna popularnoscia cieszyla sie w czasach prohibicji! ;) Jej autorem jest wloski emigrant Cesare Cardini i to od jego imienia wziela nazwe salatka. Byl on wlascicielem restauracji Caesars Place w Tijuana w Meksyku. Miejscowosc ta
lezy blisko granicy z USA i owych latach czesto bywali tam Amerykanie ze wzgledu na legalny dostep do
alkoholu ;) W dniu 4 lipca 1924 restauracja byla szczegolnie oblegana-jest to swieto narodowe USA i
dzien wolny od pracy. Szef kuchni podobno z braku innych skladnikow, a wystarczajacej ilosc
salaty wymyslil te wlasnie salatke.W 1930 r. szef restauracji przeprowadzil sie do USA i otworzyl Hotel Caesars. Bylo to ulubione miejsce holywoodzkich gwiazd- Clarka Gable czy Jean Harlow. Lubili rowniez oczywiscie te slynna salatke. :)
Jak kazdy klasyk salatka doczekala sie roznych wariacji.
Pewnymi skladnikami sa na pewno
salata rzymska, grzanki i
parmezan oraz specjalny sos vinaigrette.
Oto moj przepis na Salatke CesarDla 4 osob:2
glowki salaty rzymskiejpol
glowki salaty radiccio60 g
parmezanu1 zabek
czosnku2
zoltka1 lyzeczka ostrej
musztardy1 lyzeczka algodnej
musztardy1 lyzka
soku z cytryny2 lyzki
octu z
bialego wina100 ml
bulionu8 lyzek
oliwy z oliwek4 szczypty
cukru,
solo,
pieprz100 g
chleba tostowego2 lyzki
olejuSalate oczyscic, umyc i osuszyc.
Parmezan zetrzec na
platki nozem do
sera.
Czosnek przepuscic przez praske. Zmiksowac
bulion,
zoltka,
musztarde,
sok z cytryny i
ocet. Na koniec dodac
olej z
oliwy. Przyprawic do smaku
cukrem,
sola i
pieprzem.
Chleb pokroic w kostke i usmazyc na
oleju na rumiano.Nalozyc porcje
salaty do salaterek, posypac
parmezanem i jeszcze cieplymi grzankami i polac sosem.Przepis dodaje do akcji:Przepis z moimi zmianami z "Maxi" luty 2010.