ßßß
Pewnie na samą myśl większość z Nas robi wielkie oczy i wyobraża siebie stojącego godzinę w kuchni, z bolącymi i opadającymi rękoma od kręcenia majonezu. Nic bardziej mylnego !Wystarczy 15 minut i mamy majonez wg uznania. Z czosnkiem ? Rzadszy, gęstszy ? Pikantny ? Proszę bardzo:)W moim przypadku robienie majonezu odbywa się zawsze podczas wykonywania innych prac w kuchni, np. gotowania obiadu,a to dlatego iż wrzucam składniki do miksera a majonez robi się sam, ja tylko z doskoku wlewam co jakiś czas odrobinę oleju.Majonez wychodzi puszysty i nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepowych półek. No i na pewno tańszy, bo składniki zracji tego, iż nie są jakieś wyszukane, myślę że każdy z Nas ma zawsze w kuchni.Składniki:– 2 żółtka– 1 jajko– 1 łyżeczka musztardy– 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny– 250 ml oleju– sól, pieprz– dodatkowo jeśli ktoś chce inne przyprawy wg. uznania( u mnie był to czosnek i zioła prowansalskie )Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!Przygotowanie:* Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy w mikserze ( u mnie to mikser typu robot kuchenny, ale jeśli ktoś robi mikserem ręcznym to tak samo ) i mieszamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.* Teraz czas na olej, dodajemy go początkowo dosłownie po łyżeczce, by nam się nie zważył, ale jeśli tylko majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, możemy wlewać olej większymi porcjami.* Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość majonezu, przyprawiamy solą,pieprzem i jeśli chcemy to dowolną przyprawą i gotowe:)
Kategorie: