ßßß Cookit - przepis na Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Pewnie na samą myśl większość z Nas robi wielkie oczy i wyobraża siebie stojącego godzinę w kuchni, z bolącymi i opadającymi rękoma od kręcenia majonezu. Nic bardziej mylnego !
Wystarczy 15 minut i mamy majonez wg uznania. Z czosnkiem ? Rzadszy, gęstszy ? Pikantny ? Proszę bardzo:)
W moim przypadku robienie majonezu odbywa się zawsze podczas wykonywania innych prac w kuchni, np. gotowania obiadu,
a to dlatego iż wrzucam składniki do miksera a majonez robi się sam, ja tylko z doskoku wlewam co jakiś czas odrobinę oleju.
Majonez wychodzi puszysty i nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepowych półek. No i na pewno tańszy, bo składniki z
racji tego, iż nie są jakieś wyszukane, myślę że każdy z Nas ma zawsze w kuchni.
Składniki:
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
– 250 ml oleju
sól, pieprz
– dodatkowo jeśli ktoś chce inne przyprawy wg. uznania
( u mnie był to czosnek i zioła prowansalskie )
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Przygotowanie:
* Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy w mikserze ( u mnie to mikser typu robot kuchenny, ale jeśli ktoś robi mikserem ręcznym to tak samo ) i mieszamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
* Teraz czas na olej, dodajemy go początkowo dosłownie po łyżeczce, by nam się nie zważył, ale jeśli tylko majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, możemy wlewać olej większymi porcjami.
* Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość majonezu, przyprawiamy solą,pieprzem i jeśli chcemy to dowolną przyprawą i gotowe:)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/majonez-domowej-roboty