Wykonanie
Pewnie na samą myśl większość z Nas robi wielkie oczy i wyobraża siebie stojącego godzinę w kuchni, z bolącymi i opadającymi rękoma od kręcenia
majonezu. Nic bardziej mylnego !Wystarczy 15 minut i mamy
majonez wg uznania. Z
czosnkiem ? Rzadszy, gęstszy ? Pikantny ? Proszę bardzo:)W moim przypadku robienie
majonezu odbywa się zawsze podczas wykonywania innych prac w kuchni, np. gotowania obiadu,a to dlatego iż wrzucam składniki do miksera a
majonez robi się sam, ja tylko z doskoku wlewam co jakiś czas odrobinę
oleju.
Majonez wychodzi puszysty i nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepowych półek. No i na pewno tańszy, bo składniki zracji tego, iż nie są jakieś wyszukane, myślę że każdy z Nas ma zawsze w kuchni.Składniki:– 2
żółtka– 1
jajko– 1 łyżeczka
musztardy– 1 łyżeczka
octu lub
soku z cytryny– 250 ml
oleju–
sól,
pieprz– dodatkowo jeśli ktoś chce inne
przyprawy wg. uznania( u mnie był to
czosnek i
zioła prowansalskie )Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!Przygotowanie:*
Żółtka,
jajko,
musztardę i
ocet łączymy w mikserze ( u mnie to mikser typu robot kuchenny, ale jeśli ktoś robi mikserem ręcznym to tak samo ) i mieszamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.* Teraz czas na
olej, dodajemy go początkowo dosłownie po łyżeczce, by nam się nie zważył, ale jeśli tylko
majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, możemy wlewać
olej większymi porcjami.* Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość
majonezu, przyprawiamy
solą,
pieprzem i jeśli chcemy to dowolną
przyprawą i gotowe:)
Kategorie: