Wykonanie
Sos aioli to taki domowy,
majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z
krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do
mięs:
wołowiny,
jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i
owoców morza, a także jako dodatek do warzyw,
jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów...W składzie mojego
sosu jest żółtko,
musztarda,
czosnek (dość dużo),
ocet lub
cytryna,
oliwa i dodatki smakowe:
sól,
ksylitol (
cukier), można także dodać
pieprz.Z podanych ilości wyszedł mi taki mały słoiczek sosu, akurat do 6 burgerów.Oryginalny sos aioli bywa z
oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne, nam najbardziej
sosy majonezowe smakują na bazie
oleju rzepakowego (który jest neutralny w smaku), ale wybór należy oczywiście do Was.Składniki:- 1
żółtko- 2-4 ząbki
czosnku- 150ml
oliwy lub
oleju (u mnie
olej rzepakowy)- 1 łyżeczka
musztardy Dijon- 1 łyżeczka
octu lub
soku z cytryny- 1-2 szczypty
soli- 1/2 łyżeczki
ksylitolu (lub
cukru)
Czosnek obrać (gdy ząbki są małe dajemy 4, gdy mamy duże i soczyste wystarczą 2) i zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę, dodać do niego
sól i wymieszać. Do miski z
czosnkiem wsypujemy
ksylitol (lub
cukier), dodajemy
ocet,
musztardę,
żółtko i całość mieszamy. Następnie cały czas ucierając, ubijając ( ja używam do tego takiej delikatnej rózgi) wlewamy cieniutkim strumieniem
oliwę lub
olej.
W miarę dolewania
oleju nasz sos będzie się stawał coraz bardziej gęsty. Po dokładnym kilkuminutowym mieszaniu możemy nasz sos przełożyć do słoiczka i zakręcić. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do kilku dni.
Smacznego :-)