Wykonanie
PDF
Każdy z nas uwielbia faszerowane
jajka, pasty do kanapek, sosy czy sałatki z
majonezem. Dlatego dziś przedstawiam zmodyfikowany przeze mnie i Puncora domowy przepis na
majonez mojej mamy.Składniki:2
żółtkaszczypta
soliłyżeczka
octu (lub łyżka
soku z cytryny)ok. szklanki
oleju3 łyżki
musztardy sarepskiej (opcjonalnie - zamiast tego mogą być 3 łyżki
chrzanu lub 3 ząbki
czosnku)Przygotowanie:1. Potrzebujemy do wykonania
majonezu słoik "śledziówkę", tzn. dość wysoki, wąski i o pojemności 500 ml taki jak na poniższym zdjęciu lub podobne naczynie:
2. Do słoika wbijamy
żółtka, dodajemy szczyptę
soli i zaczynamy ucierać mikserem lub blenderem.3. Dodajemy łyżeczkę
octu i ucieramy ponownie przez chwilę. Zaczynamy bardzo powoli, delikatnym strumieniem wlewać
olej cały czas ucierając. Robimy to do momentu aż
majonez będzie bardzo gęsty uważając jednak by się nie zważył.4. Na koniec dodajemy
musztardę,
chrzan lub drobno posiekany
czosnek i ucieramy kolejną minutę lub dwie.RADA:
majonez domowy jest bardziej delikatny i o wiele mniej kwaśny niż sklepowy.Smacznego!!!PDF