ßßß
Na 8 porcji:2 lyzki musztardy francuskiej ziarnistejpo 1 lyzece grubo zmielonego pieprzu i kminku1 lyzka suszonego majeranku1,4 kg meisa wieprzowego na pieczen (np. od lopatki, schab)sol, pieprz1 cebula2 marchewki2 zabki czosnku2 lyzki oleju200 ml piwa slodowego (karmi, porter)300 ml bulionu wolowego1 lyzeczka maki ziemniaczanejMusztarde wymieszac na paste z ziolami i przyprawami. Marchewki pokroic w krazki, cebule w piorka, czosnek posiekac na drobno. W brytfannie rozgrzac olej, obsmazyc mieso ze wszystkich stron, wyjac . Wierzch pieczeni posmarowac musztardowa pasta. Na pozostalym oleju podsmazyc warzywa. Na warzywach ulozyc mieso z musztarda "u gory". Podlac piwem i bulionem. Piec w 160°C od czasu doc zasu polewajac mieso sosem. Nastepnie wajac pieczen, mieso zawinac na 10 minut w folie aluminiowa. Powstaly w trakcie peiczenia sos przecedzic, zagotwac, doprawic do smaku. Make ziemniaczana wymieszac z odrobina zimnej wody i wmieszac do sosu, az zgestnieje.Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013