Wykonanie
Jeszcze jeden pomysl na niedzielny obiad.Dla 4 osob:500 g
miesa wieprzowego na pieczen np.
lopatka,
schab40 g tluszczu10 g
maki100 g
cebuli200 g
marchewkisol,
pieprzmielony
kminek i suszony
majeranek ( w sezonie swiezy)
Mieso natrzec
sola pieprzem i
przyprawami (Swiezy
majeranek wczesniej posiekac) i zwiniete w folie spozywcza odstawic do lodowki na 24 godziny. Natepnie oproszyc
maka i podsmazyc na silnie rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron na rumiano. Nastepnie przelozyc do brytfanny, podlac 2 szklankami
wody, przykryc i piec temperaturze 180°C ok. 2 godziny, pieczen obracamy kilkakrotnie w czasie pieczenia z jednej strony na druga. Nastepnie dodac posiekana
cebule i
marchewke i piec jeszcze 30 minut bez przykrycia, w tym czasie pieczen raz odwrocic na druga strone po 15 minutach. Sos przecedzic, zagescic i podawac do pokrojonej w plastry pieczeni.
Przepis z ksiazki: "Polnische Küche heute" Hendryka Debskiego, wyd. Interpress 1982r.