ßßß Cookit - przepis na Gulasz dorozkarza

Gulasz dorozkarza

nazwa

Wykonanie

Jest to gulasz, ktory robie najczesciej :) Najbardziej mi smakuje. Dzis zamiast podanych w przepisie pieczarek dolozylam suszone kurki.
Dla 4 osob:
350 g marchwi
150 g boczku wedzonego
2 cebule
po 500g wolowiny i wieprzowiny na glusz (np.lopatka)
3 lyzki oleju
sol, pieprz
300 g pieczarek
1 lyzka maki
2 lyzeczki slodkiej papryki w proszku
2 lyzki bulionu w proszku
1 lyzka majeranku suszonego lub swiezego posiekanego
Marchew pokroic w talarki, boczek i 1 cebule pokroic w kostke. Mieso oczyscic, pokroic, usmazyc na rumiano partiami na 2 lyzkach oleju. To bardzo wazne, zeby mieso bylo mocno podpieczone, gulasz nabiera w ten sposob koloru, a mieso staje sie miekkie, soczyste. Mieso przelozyc do garnka. Usmazyc na pozostalym oleju boczek i cebule, dodac pokrojone w paski grzyby i marchew smazyc dalsze 2-3 minuty. Posypac maka, podsmazyc. Dodac do miesa. Dolac 750 ml wody. Zagotowac, dosypac bulion i papryke wymieszac. Dodac majeranek. Gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawic sola i pieprzem do smaku.
Druga cebule obrac pokroic w krazki, usmazyc na chrupko. Cebule ukladamy na osobnym talerzku.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Glusza-dorozkarza.html