Wykonanie
Jest to gulasz, ktory robie najczesciej :) Najbardziej mi smakuje. Dzis zamiast podanych w przepisie
pieczarek dolozylam suszone
kurki.
Dla 4 osob:350 g
marchwi150 g
boczku wedzonego2
cebulepo 500g
wolowiny i
wieprzowiny na glusz (np.
lopatka)3 lyzki
olejusol,
pieprz300 g
pieczarek1 lyzka
maki2 lyzeczki slodkiej
papryki w proszku2 lyzki
bulionu w proszku1 lyzka
majeranku suszonego lub swiezego posiekanego
Marchew pokroic w talarki,
boczek i 1
cebule pokroic w kostke.
Mieso oczyscic, pokroic, usmazyc na rumiano partiami na 2 lyzkach
oleju. To bardzo wazne, zeby
mieso bylo mocno podpieczone, gulasz nabiera w ten sposob koloru, a
mieso staje sie miekkie, soczyste.
Mieso przelozyc do garnka. Usmazyc na pozostalym
oleju boczek i
cebule, dodac pokrojone w paski
grzyby i
marchew smazyc dalsze 2-3 minuty. Posypac
maka, podsmazyc. Dodac do
miesa. Dolac 750 ml
wody. Zagotowac, dosypac
bulion i
papryke wymieszac. Dodac
majeranek. Gotowac na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawic
sola i
pieprzem do smaku.Druga
cebule obrac pokroic w
krazki, usmazyc na chrupko.
Cebule ukladamy na osobnym talerzku.