Wykonanie
Zupelnie proszy przepis, ale niewelkie urozmaicenie (zapiekanie)
daje jednak zupelnie inny efekt smakowy- szczerze polecam. Wszystkim smakowalo.Dla 4 osob:4
sznycle wieprzowe po ok. 200 g4 lyzki
oleju300 g
cebuli (biore 2 zwykle)500g
pieczarek50 g
wedzonego boczku1,5 lyzki
maki350 ml
bulionu250 g
smeitany kremowki1 lyzeczka suszonego
majerankusol,
pieprzSznycle usmazyc krotko na 2 lyzkach rozgrzanego
oleju, posolic i popieprzyc, ulozyc w naczyniu do zapiekania.
Cebule obrac i pokroic w polkrazki.
Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki.
Boczek pokroic w kostke i podsmazyc na chrupiaco na 2 pozostalych lyzkach
oleju.
Boczek wyjac z tluszczu. Na tluszczu udusic
grzyby i
cebule. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Posypac
maka, wymieszac i krotko posmazyc. Zalac
bulionem i
smietana, zagotowac. Dodac
boczek i
majeranek, gotowac 5 minut. Sosem zalac sznycle. Piec z pokrywka w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine, nastepnie zdjac pokrywke i piec znow godzine. Podalam z
makaronem i salatka.Przepis uczestniczyw akcji: