ßßß Cookit - przepis na Sznycle zapiekane w sosie pieczarkowym

Sznycle zapiekane w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Zupelnie proszy przepis, ale niewelkie urozmaicenie (zapiekanie) daje jednak zupelnie inny efekt smakowy- szczerze polecam. Wszystkim smakowalo.
Dla 4 osob:
4 sznycle wieprzowe po ok. 200 g
4 lyzki oleju
300 g cebuli (biore 2 zwykle)
500g pieczarek
50 g wedzonego boczku
1,5 lyzki maki
350 ml bulionu
250 g smeitany kremowki
1 lyzeczka suszonego majeranku
sol, pieprz
Sznycle usmazyc krotko na 2 lyzkach rozgrzanego oleju, posolic i popieprzyc, ulozyc w naczyniu do zapiekania. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki. Boczek pokroic w kostke i podsmazyc na chrupiaco na 2 pozostalych lyzkach oleju. Boczek wyjac z tluszczu. Na tluszczu udusic grzyby i cebule. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Posypac maka, wymieszac i krotko posmazyc. Zalac bulionem i smietana, zagotowac. Dodac boczek i majeranek, gotowac 5 minut. Sosem zalac sznycle. Piec z pokrywka w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine, nastepnie zdjac pokrywke i piec znow godzine. Podalam z makaronem i salatka.
Przepis uczestniczyw akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/04/Sznycle-zapiekane-w-sosie-pieczarkowym.html