Wykonanie
Przepis pochodzi z niemieckiej "Laury", z numeru z 10 lutego 2010.Dla 4 osob1
poledwica wieprzowa (ok. 400 g)sol,
pieprz2 lyzki
oleju2
cebule50 g
surowego boczku1 lyzka
maki250 ml
bulionu100 g
smietany kremowkiPoledwice posoli, popieprzyc, podsmazyc na rumiano ze wszytskich stron. Przelozyc do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni ok pol godziny.
Cebule obrac, pokroic w
krazki.
Boczek pokroic w kostke. Na patelni smazyc
boczek, dodac
cebule smazyc dlaej ok. 3 minut. Dodac
bulion i
smietane, wymieszac, doprwic
sola i
pieprzem.Wyjac z piekarnika
poledwice, pokroic w talarki. Ukladac na talerzu i polewac sosem. Do tego smakuje gruby
makaron, lub wlasnorecznie robione kluski (tez umiem ;) ) oraz
brokuly z
wody.