ßßß Cookit - przepis na Poledwica wieprzowa z sosem cebulowym

Poledwica wieprzowa z sosem cebulowym

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z niemieckiej "Laury", z numeru z 10 lutego 2010.
Dla 4 osob
1 poledwica wieprzowa (ok. 400 g)
sol, pieprz
2 lyzki oleju
2 cebule
50 g surowego boczku
1 lyzka maki
250 ml bulionu
100 g smietany kremowki
Poledwice posoli, popieprzyc, podsmazyc na rumiano ze wszytskich stron. Przelozyc do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni ok pol godziny.
Cebule obrac, pokroic w krazki. Boczek pokroic w kostke. Na patelni smazyc boczek, dodac cebule smazyc dlaej ok. 3 minut. Dodac bulion i smietane, wymieszac, doprwic sola i pieprzem.
Wyjac z piekarnika poledwice, pokroic w talarki. Ukladac na talerzu i polewac sosem. Do tego smakuje gruby makaron, lub wlasnorecznie robione kluski (tez umiem ;) ) oraz brokuly z wody.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Poledwica-wieprzowa-z-sosem-cebulowym.html