Wykonanie
Jako, że sezon
grzybowy można uznać za rozpoczęty, toteż dobrze byłoby w jakiś pyszny sposób wykorzystać zbiory.Postanowiłem połączyć
polędwicę wieprzową z sosem
śmietanowym z dodatkiem świeżo zebranych czarnych łepków. Całość podana z
makaronem kolorowym typu farfale.Składniki dla 2 osób:
polędwica wieprzowa 300-400 g
sól,
pieprz,
papryka słodkagrzyby leśne 200-300 g
cebula 2 szt.
śmietana kremówka 30% 200ml,
sól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
makaron Farfale 200g
Makaron wrzucam do wrzącej osolonej
wody z dodatkiem łyżki
oleju. Gotuję wg przepisu na opakowaniu. odcedzam i przelewam na sicie zimną
wodą.
Polędwicę przyprawiam
solą pieprzem i
słodką papryką. Smażę na patelni na niedużym ogniu w całości lub po przekrojeniu na dwie części, tak by w środku
polędwica była lekko różowa. Trwa to ok 5-8 minut z każdej strony.Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzewam
olej, dodaję
cebulę i smażę aż się zeszkli, po czym dodaję pokrojone, oczyszczone i opłukane
grzyby. Doprawiam
solą i
pieprzem. Smażę aż odparuje płyn, który wypłynie z
grzybów, następnie dodaję
śmietanę. Na niedużym ogniu gotuję, aż
śmietana się zredukuje i osiągnie konsystencję sosu.
Makaron wykładam na talerze, jeśli wystygł za bardzo, można go przelać wrzątkiem lub wstawić na chwilę sito do garnka z gorącą
wodą.
Polędwicę kroję po skosie w ok 1 cm plastry i układam na
makaronie. polewam sosem
śmietanowo grzybowym, posypuję siekaną
natką i podaję.