ßßß Cookit - przepis na BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z WĘDZONKĄ

BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z WĘDZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Jednym z najczęściej wyszukiwanych na moim blogu przepisów jest właśnie ten – na białą kiełbasę w słoikach. Tę klasyczną pokazywałam rok temu, teraz nieco inna – zamiast surowego boczku dodałam wędzony. Smak zyskał na jakości, zjedliśmy z przyjemnością biała słoikową kiełbasę z nutką wędzonki. Przepis pochodzi z kuchni regionalnej kujawskiej, czyli z moich rodzinnych stron .
Kilogram mięsa wieprzowego z łopatki
1/4 kg wędzonego boczku
30 dkg wołowiny
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz do smaku
Mięso z łopatki zmieliłam dość grubo w blenderze, boczek drobniej, a najdrobniej wołowinę. Można też mięso zmielić maszynką, z sitkami o różnych otworach. Wymieszałam wszystko w misce, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszany z solą. Wsypałam sporo pieprzu i majeranek. Dodałam kilka łyżek przegotowanej zimnej wody, żeby się dobrze wyrabiało. Wyrabiałam mięso w misce ręką, tak długo, aż połączyło się w gładką masę.
Po wypróbowaniu, dosoliłam jeszcze trochę i włożyłam mięso ciasno do słoików.
Słoiki wstawiłam do garnka z wodą do 3/4 ich wysokości i gotowałam na niewielkim ogniu przez godzinę . Wystudziłam . Boczek był poprzerastany tłuszczem, więc utworzyły się smakowite otoczki ze smalcu i galarety. Aby uzyskać lepszą galaretę i zwiększyć trwałość można drugiego dnia zagotować słoiki jeszcze raz, już krócej , 45 minut na małym ogniu.
Po otwarciu wyjmujemy kawałki ze słoika ( lepiej użyć szerokich słoików) i kroimy na plastry. Doskonale smakuje z dodatkiem plasterków kiszonego ogórka albo z ćwikłą i chrzanem.
Nowy sposób na białą słoikową przypadł nam do gustu.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/biala-kielbasa-sloikowa-z-wedzonka