Wykonanie
Staramy się w okresie upałów nie kupować gotowych
wędlin z bardzo prostego powodu – nie wytrzymują próby czasu i temperatur. Chciałam Wam zaproponować domową konserwę, o której przypomniała mi koleżanka z pracy. Przypomniała, bo kiedyś moja babcia była specem od tego typu
przetworów. Podczas wojny trafiła do niewoli na ziemiach zachodnich i pracowała u niemieckiego rolnika. Wtedy się nauczyła przyrządzać takie domowe
wędliny. Mówię Wam pychotka J I ta
galaretka…;-))
Szkoda, że wówczas nie interesowałam się kuchnią i kulinariami...Pewnie miała więcej takich "perełek";-)
Składniki (na 3 słoiki 500 ml):750 g mielonej
łopatki,1-2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
majeranku,1 łyżeczka
pieprzu,1-1,5 łyżeczki
soli morskiej,0,5 łyżeczki
soli peklowej.Przygotowanie:
Mięso wyrobić z
przyprawami i
czosnkiem. Ewentualnie doprawić dodatkowo jeśli podane proporcje są za małe.
Mięso włożyć do wysterylizowanych słoików, do ¾ wysokości, ubijając łyżką, tak żeby nie było wolnej przestrzeni od dna. Pasteryzować wg poniższej tabeli. Wstawić do lodówki.Pojemność słoika [ml]Czas pasteryzacji 1 dnia [min]Czas pasteryzacji 2 dnia [min]Czas pasteryzacji 3 dnia [min]500604030100090604515001208060Trwałość produktuDo 1 miesiącaDo 3 miesięcyDo 6 miesięcy