ßßß Cookit - przepis na Domowa konserwa ze słoika

Domowa konserwa ze słoika

nazwa

Wykonanie

Staramy się w okresie upałów nie kupować gotowych wędlin z bardzo prostego powodu – nie wytrzymują próby czasu i temperatur. Chciałam Wam zaproponować domową konserwę, o której przypomniała mi koleżanka z pracy. Przypomniała, bo kiedyś moja babcia była specem od tego typu przetworów. Podczas wojny trafiła do niewoli na ziemiach zachodnich i pracowała u niemieckiego rolnika. Wtedy się nauczyła przyrządzać takie domowe wędliny. Mówię Wam pychotka J I ta galaretka…;-))
Szkoda, że wówczas nie interesowałam się kuchnią i kulinariami...Pewnie miała więcej takich "perełek";-)
Składniki (na 3 słoiki 500 ml):
750 g mielonej łopatki,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka pieprzu,
1-1,5 łyżeczki soli morskiej,
0,5 łyżeczki soli peklowej.
Przygotowanie:
Mięso wyrobić z przyprawami i czosnkiem. Ewentualnie doprawić dodatkowo jeśli podane proporcje są za małe. Mięso włożyć do wysterylizowanych słoików, do ¾ wysokości, ubijając łyżką, tak żeby nie było wolnej przestrzeni od dna. Pasteryzować wg poniższej tabeli. Wstawić do lodówki.
Pojemność słoika [ml]
Czas pasteryzacji 1 dnia [min]
Czas pasteryzacji 2 dnia [min]
Czas pasteryzacji 3 dnia [min]
500
60
40
30
1000
90
60
45
1500
120
80
60
Trwałość produktu
Do 1 miesiąca
Do 3 miesięcy
Do 6 miesięcy
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/08/domowa-konserwa-ze-soika.html