Wykonanie
            Święta za pasem i czas na 
białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy.

Składniki2 kg 
mięsa wieprzowego (np. 
łopatka)4 ząbki 
czosnku2 łyżki 
majeranku1i1/2 łyżki 
soli1 łyżka 
pieprzu (według uznania)1/2 litra 
wody zimnejjelita cienkie ( ok. 2 m)WykonanieKrok 1 . umyte 
mięso pokroić w kostkę i zmielić .Krok 2 . do 
mięsa dodać 
przyprawy , mieszać ( 
mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu 
wody i wyrabiać aż masa będzie kleista .Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do 
kiełbas i napychać . Jelito musi być ściśle napchane , tak aby nie było powietrza 
między kiełbasianą masą.Krok 4 . Podzielić na małe 
kiełbaski .Krok 5 . Zagotować 
wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć 
kiełbaski i zmniejszyć ogień . 
Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie)Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć 
kiełbaski i ostudzić .


