ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

nazwa

Wykonanie

Święta za pasem i czas na białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy.
Składniki
2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1i1/2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu (według uznania)
1/2 litra wody zimnej
jelita cienkie ( ok. 2 m)
Wykonanie
Krok 1 . umyte mięso pokroić w kostkę i zmielić .
Krok 2 . do mięsa dodać przyprawy , mieszać ( mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu wody i wyrabiać aż masa będzie kleista .
Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i napychać . Jelito musi być ściśle napchane , tak aby nie było powietrza między kiełbasianą masą.
Krok 4 . Podzielić na małe kiełbaski .
Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie)
Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić .
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/03/biaa-kiebasa.html