Wykonanie
Święta za pasem i czas na
białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy.

Składniki2 kg
mięsa wieprzowego (np.
łopatka)4 ząbki
czosnku2 łyżki
majeranku1i1/2 łyżki
soli1 łyżka
pieprzu (według uznania)1/2 litra
wody zimnejjelita cienkie ( ok. 2 m)WykonanieKrok 1 . umyte
mięso pokroić w kostkę i zmielić .Krok 2 . do
mięsa dodać
przyprawy , mieszać (
mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu
wody i wyrabiać aż masa będzie kleista .Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do
kiełbas i napychać . Jelito musi być ściśle napchane , tak aby nie było powietrza
między kiełbasianą masą.Krok 4 . Podzielić na małe
kiełbaski .Krok 5 . Zagotować
wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć
kiełbaski i zmniejszyć ogień .
Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie)Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć
kiełbaski i ostudzić .


