ßßß
Składniki: (na 4 osób)1 kg schabuopakowanie majeranku1 łyżeczka cukru10 dag słoniny4 starte ząbki czosnku2 średniej wielkości cebule2 nieduże marchewki250 ml bulionu ( najlepiej własnego bulionu domowego)sól i pieprz
Przygotowanie:Dzień pierwszy:Piękny schabik myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy z każdej strony cukrem, startym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mocno wmasowujemy przyprawy w mięso by jak najgłębiej dodtarł smak. Następnie dokładnie z każdej strony posypujemy grubą warstwą majeranku. Zawijamy mięso w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.Dzień drugi:Blachę lub też naczynie żaroodporne wykładamy folia aluminiową. Słoninę kroimy w cieńkie plasterki i układamy połowę na dnie naczynia. Aby lepiej się kroiło można ją wcześniej nieco zamrozić. Mięso wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i układamy na wcześniej przygotowanym dnie naczynia po czym wierzch schabu pokrywamy pozostałymi plasterkami słoniny. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, marchewkę czyścimy i kroimy na połówki po czym wzdłóż na ćwiartki i układamy dookoła mięsa a nastepnie dolewamy bulion. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 h w temperaturze 180°C. Na 30 min przed końcem pieczenia możemy zdiąć folię by ładnie przypiec i zarumienić mięso z wierzchu.Gdy mięso się już upiecze wyjmujemy je z naczynia i odkładamy na bok by chwilkę odpoczęło. W między czasie szykujemy naczynia i układany na nich pozostałe dodatki.Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami lub też puree oraz surówką.Smacznego !!!
A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:schabpieczonyyhs-default