Wykonanie
Na święta miałam robić zrazy...ale przypomniał mi się przepis na marynowane kotlety..a znalazłam jego jakiś czas temu tutaj. ..i postanowiłam wypróbować..takie kotlety są naprawdę pyszne..mięciutkie , soczyste..pachnące
czosnkiem..ja zmniejszyłam co prawda ilość
czosnku..ale dałam
olej kujawski ze smakiem..
czosnek z
bazylią...polecam..wypróbujcie..
1,20 kg
schabusól i
pieprzolej do smażeniaMarynata:3
jajka3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
majeranku2 ząbki
czosnku3 łyżki
ketchupu1 łyżka płaska
musztardy5 łyżek
oleju kujawskiego ze smakiem
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym
oleju.Usmażone kotlety przełożyć na patelnie i przykryć.Przykryte trzymać na najmniejszym ogniu ok.10--15 minut.