ßßß Cookit - przepis na Marynowane kotlety schabowe

Marynowane kotlety schabowe

nazwa

Wykonanie

Kotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam!
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
olej do smażenia
Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki keczupu
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka musztardy
5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania.
2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już je usmażymy, należy przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety jeszcze ok 10-15 minut na najmniejszym ogniu.
3. Kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Polecam!
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/11/marynowane-kotlety-schabowe.html