Wykonanie
Kotlety
schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam!
Składniki:1 kg
schabu bez kości
sól,
pieprzolej do smażeniaMarynata:3
jajka3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
keczupu4 ząbki
czosnku1 płaska łyżka
musztardy5 łyżek
olejuSposób wykonania:1.
Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania.2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej
mięso i starannie obtoczyć.
Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie
mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju. Kiedy już je usmażymy, należy przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety jeszcze ok 10-15 minut na najmniejszym ogniu.3. Kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Polecam!Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra