ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli

Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy miałam do czynienia z takimi morelami ... są one słodsze i dużo ciemniejsze niż te , które do tej pory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie..
50 dkg mięsa wieprzowego
cebula
przyprawa do gulaszu
opakowanie suszonych moreli
2-3 łyżki oleju
1/2 szkl. śmietany
koperek
Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem ,aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wodę, doprawić.Na koniec dodać koperek.
Na zdjęciu są dwa rodzaje suszonej moreli..i jak widać jest różnica..
Suszone morele HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy dwutlenku siarki (E220). Przypominają one w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.
Walory Zdrowotne
niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
zawierają wapń wspomagający utrzymanie prawidłowego metabolizmu enegretycznego, funkcjonowania mięśni,
zawierają żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, oraz pracę układu odpornościowego,
zawirają niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę,
zawierają witaminę A, B2, B6, C i E
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
76 4%
cukry
15,3g 17%
tłuszcz
0,3g <1%
kw.tłn.
0,02g <1%
błonnik
2,6g 10%
sód
0,003g <1%
Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji 25g produktu %GDA w porcji
Wartość energetyczna 1271kJ/ 301kcal 319kJ/ 76kcal 4%
Białko 5,4g 1,4g 3%
Węglowodany 61,9g 15,5g 6%
Cukry 61,3g 15,3g 17%
Tłuszcz 1,2g 0,3g <1%
Kwasy tł. nas. 0,06g 0,02g <1%
Błonnik 10,3g 2,6g 10%
Sód 0,013g 0,003g <1%
Witaminy i składniki mineralne Na 100g
Witamina A 1307µg
Beta-karoten 7842µg
Niacyna 4,85mg
Witamina C 31,7mg
Witamina E 3,03mg
Witamina B1 0,182mg
Witamina B2 0,303mg
Witamina B6 0,42mg
Potas 1666mg
Wapń 139mg
Kwas foliowy 14,0µg
Fosfor 127mg
Magnez 42mg
Żelazo 3,6mg
Cynk 0,84mg
Miedź 0,77mg
Mangan 0,93mg
Jod 2,7µg
Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs.
Skład:
sól
papryka słodka
czosnek
cukier
majeranek
kolendra
cząber
gorczyca
pieprz
pieprz ziołowy
rozmaryn
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/gulasz-wieprzowy-z-dodatkiem-suszonej.html