Wykonanie
To mój ulubiony smak obiadu z dzieciństwa. Moja mama robiła z kluskami śląskie rolady z farszem z
boczku i
ogórka konserwowego. Bardzo lubię smak sosu z
mięsa duszonego z
cebulką, do tego kluski oczywiście z dziurką. Nie zagęszczam sosu
mąką.

Składniki na
wieprzowinę w sosie800 g
schabu2 średnie
cebule4 łyżki
musztardyzioła i
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek,
kolendra,
rozmaryn, 2
liście laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
oleju1,5 l
bulionu wołowegoWykonanie
Schab pokroiłam w plastry, posmarowałam
musztardą, posypałam
solą i
pieprzem i podsmażyłam na patelni bez tłuszczu, kiedy
mięso się zarumieniło, przełożyłam do garnka. Podsmażyłam pokrojoną w półksiężyce
cebulkę na
oleju i przełożyłam do
mięsa. Całość zalałam
bulionem razem z
przyprawami.
Mięso dusiłam do miękkości, na końcu doprawiłam do smaku.
Schab podałam z kluskami i
czerwoną kapustą.





Opracowała Edyta