ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z duszonym schabem

Kluski śląskie z duszonym schabem

nazwa

Wykonanie

To mój ulubiony smak obiadu z dzieciństwa. Moja mama robiła z kluskami śląskie rolady z farszem z boczku i ogórka konserwowego. Bardzo lubię smak sosu z mięsa duszonego z cebulką, do tego kluski oczywiście z dziurką. Nie zagęszczam sosu mąką.
Składniki na wieprzowinę w sosie
800 g schabu
2 średnie cebule
4 łyżki musztardy
zioła i przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra, rozmaryn, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju
1,5 l bulionu wołowego
Wykonanie
Schab pokroiłam w plastry, posmarowałam musztardą, posypałam solą i pieprzem i podsmażyłam na patelni bez tłuszczu, kiedy mięso się zarumieniło, przełożyłam do garnka. Podsmażyłam pokrojoną w półksiężyce cebulkę na oleju i przełożyłam do mięsa. Całość zalałam bulionem razem z przyprawami. Mięso dusiłam do miękkości, na końcu doprawiłam do smaku. Schab podałam z kluskami i czerwoną kapustą.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2014/06/kluski-slaskie-z-duszonym-schabem.html