Wykonanie
Specjał z Chorwacji!
500 dkg zmielonego
mięsa wieprzowegowymieszałam z drobno pokrojoną,podsmażoną w kostkę
cebulą.
Dodałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,trochę więcej niż pół paczki
przyprawy do cevapcici,
sól,
pieprz,
słodką paprykę i ze trzy łyżki
oleju.
jajkoMożna również dodać kilka kropel
magii i
sosu Tabasco.Wszystko dobrze wymieszałam przez około15 minut i odstawiłam na godzinę do lodówki.Z
mięsa uformowałam nieduże,podłużne kotleciki,które nadziałam na patyczki do szaszłyków.
Układałam na rozgrzanej patelni grillowej i smażyłam około 10 minut częstoobracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę.Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu.Można je podawać z surówkami i sosem typu tzatziki.Smacznego!