ßßß Cookit - przepis na Lekkie kotlety z mięsem i kapustą

Lekkie kotlety z mięsem i kapustą

nazwa

Wykonanie

To trochę oszukana wersja, ależ o ile zdrowsza od kotletów z samego mięsa. Dodatek kapusty dodatkowo budzi skojarzenie z gołąbkami, choć, jak dla mnie, gołąbki są jedyne w swoim rodzaju. Jednakże, powiem Wam, że te kotleciki są bardzo smaczne i chyba warto od czasu do czasu zamiast dużej dawki zwierzęcego białka, wymieszać jego część z warzywami...
Składniki:
1 nieduża biała kapusta
0,5 kilograma gulaszowego mięsa (wieprzowina, wołowina, drobiowe - co lubicie)
1 spora cebula
2 spore ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej do panierowania
1 jajko
przyprawy w niewielkich ilościach: sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielona słodka papryka
trochę oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę obieram z brzydkich liści. Tnę na ćwiartki lub ósemki i płuczę pod bieżącą wodą. Wstawiam do wody i gotuję. Zaraz po zagotowaniu odlewam z niej pierwszą wodę i zalewam świeżą. Gotuję do miękkości. Natychmiast odcedzam, by dobrze odparowała z nadmiaru wody. W międzyczasie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Posypuję ja szczyptą soli, by się nie przypalała. Kiedy się zeszkli, dodaję starty czosnek, zioła prowansalskie i paprykę. Mielę mięso. Przestudzoną kapustę siekam nożem, choć mogłabym ją przemielić w maszynie. Posiekanie kapusty trwa dosłownie chwilę a warzywo jest bardziej wyczuwalne od miazgi, jaką uzyskacie, rozdrabniając kapustę przez maszynkę. Mieszam kapustę z mięsem. Dodaję jajko, trochę soli i pieprzu. W razie, gdy masa bardzo rzadka, można dodać tartej bułki, którą ja wcześniej, nieco zwilżoną, wsypałam do maszynki, żeby przepchnąć resztki mięsa. Dokładnie wszystko mieszam, formuję kotleciki i obtaczam w bułce bez maczania w białku. Dzięki temu panierka jest cieniutka i nie wchłonie z patelni wiele tłuszczu, jak gąbka. Wstawiam kotlety przynajmniej na kilka minut do lodówki, by stężały. Smażę, jak każde kotlety z mięsem na średnim ogniu (przeciętnie 2-3 minuty z każdej strony). Układam na bibule, by osączyć z nadmiaru tłuszczu i to wszystko. Polecam dania z kapustą, która nie tylko odtruwa, czytaj więcej .
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/11/to-troche-oszukana-wersja-alez-o-ile.html