ßßß
Ogólnie nie należę do kebabożerców, ale mój mąż już tak :-) I tak to jakoś poukładane, że jak on coś lubi, to ja lubię to przygotować w domu żeby mieć pewność co on tam je ;-) czy na pewno nie skażone czymś dziwnym,starym i w ogóle... a jak już zrobię, to sama też jem :-) :-) To danie, które Wam dziś prezentuję, ma wyrazisty smak, ale nie jest przesadnie ostre i właśnie w moim poczuciu dlatego jest ono dobre ;-) Takie kebaby możecie jeść z patyczka, na surówce, z frytkami, albo pościnać paski mięsa i zapakować w pitę lub tortillę, do tego dodatki i... nic lepszego nie potrzeba :-) A przynajmniej wiadomo co w tym posiłku chodzi, a nie zagadka jakaś ;-)SKŁADNIKIok. 700 g mięsa wieprzowego1 cebula1 jajko2 - 3 ząbki czosnku3 łyżki kaszy manny lub bułki2 łyżki przyprawy kebab - gyros1/2 łyżki soli ziołowej1/2 łyżki suszonego majeranku1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą1/4 łyżki suszonego tymiankuszczypta białego pieprzu1 łyżka olejuSurówka:kilka liści kapusty pekińskiej1 pęczek koperku1/2 puszki kukurydzy3 łyżki jogurtu greckiegosól, pieprz
Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa dodajemy jajko, kaszę lub bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.Kapustę kroimy w cienkie paski, koperek drobno siekamy, kukurydze odsączamy; łączymy z jogurtem i przyprawami.Gotowe kebaby podajemy z surówką (i ewentualnie z frytkami).