Wykonanie

Ogólnie nie należę do kebabożerców, ale mój mąż już tak :-) I tak to jakoś poukładane, że jak on coś lubi, to ja lubię to przygotować w domu żeby
mieć pewność co on tam je ;-) czy na pewno nie skażone czymś dziwnym,starym i w ogóle... a jak już zrobię, to sama też jem :-) :-) To danie, które Wam dziś prezentuję, ma wyrazisty smak, ale nie jest przesadnie ostre i właśnie w moim poczuciu dlatego jest ono dobre ;-) Takie kebaby możecie jeść z patyczka, na surówce, z frytkami, albo pościnać paski
mięsa i zapakować w
pitę lub tortillę, do tego dodatki i... nic lepszego nie potrzeba :-) A przynajmniej wiadomo co w tym posiłku chodzi, a nie zagadka jakaś ;-)SKŁADNIKIok. 700 g
mięsa wieprzowego1
cebula1
jajko2 - 3 ząbki
czosnku3 łyżki
kaszy manny lub
bułki2 łyżki
przyprawy kebab - gyros1/2 łyżki
soli ziołowej1/2 łyżki suszonego
majeranku1/2 łyżki
pieprzu młotkowanego z
kolendrą1/4 łyżki suszonego
tymiankuszczypta
białego pieprzu1 łyżka
olejuSurówka:kilka liści
kapusty pekińskiej1 pęczek
koperku1/2 puszki
kukurydzy3 łyżki
jogurtu greckiegosól,
pieprz
Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki
czosnku zgniatamy
bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
Mięso kroimy i mielimy razem z
czosnkiem i
cebulą. Następnie do
mięsa dodajemy
jajko,
kaszę lub
bułkę i
przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż
mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami
mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Kapustę kroimy w cienkie paski,
koperek drobno siekamy,
kukurydze odsączamy; łączymy z
jogurtem i
przyprawami.Gotowe kebaby podajemy z surówką (i ewentualnie z frytkami).