ßßß
Zainspirowana słodko - słonymi czekoladkami z masłem orzechowym postanowiłam przenieść te smaki do tortu. Tortu nie można porównać do żadnego innego tortu na MW ;-). Czekolada i masło orzechowe, banany, kawa, porzeczki, krakersy... W USA bardzo popularne są tosty z masłem orzechowym i galaretką/dżemem - u mnie to dzisiaj w formie ogromnego deseru :-). Tort nie jest klasyczny, ale smakuje wyśmienicie, jest dość ciężki i sycący. Polecam dla osób nie bojących się nowych wyzwań!Składniki na czekoladowe ciasto:4 duże jajka200 ml mleka170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 g mąki pszennej80 g kakaopół łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.Krem orzechowy:500 g serka mascarpone, schłodzonego250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej30 g cukru pudruWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować używając mieszającej (nie ubijającej) końcówki miksera.Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.Dodatkowo:2/3 szklanki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały)garść orzeszków ziemnych do dekoracjipół szklanki ponczu: likier kawowy wymieszany z wodą w proporcji pół na półkilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastemWykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).