Wykonanie

Zainspirowana słodko - słonymi
czekoladkami z
masłem orzechowym postanowiłam przenieść te smaki do
tortu.
Tortu nie można porównać do żadnego innego
tortu na MW ;-).
Czekolada i
masło orzechowe,
banany,
kawa,
porzeczki,
krakersy... W USA bardzo popularne są tosty z
masłem orzechowym i galaretką/dżemem - u mnie to dzisiaj w formie ogromnego deseru :-). Tort nie jest klasyczny, ale smakuje wyśmienicie, jest dość ciężki i sycący. Polecam dla osób nie bojących się nowych wyzwań!Składniki na
czekoladowe ciasto:4 duże
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 g
mąki pszennej80 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier, ekstrakt z
wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.Krem
orzechowy:500 g
serka mascarpone, schłodzonego250 g
masła orzechowego, w temperaturze pokojowej30 g
cukru pudruWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować używając mieszającej (nie ubijającej) końcówki miksera.Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie
tortu, trzecia na boki i wierzch
tortu.Dodatkowo:2/3 szklanki
dżemu z czarnej lub
czerwonej porzeczki2
banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w
soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały)garść
orzeszków ziemnych do dekoracjipół szklanki ponczu:
likier kawowy wymieszany z
wodą w proporcji pół na półkilka pokruszonych
krakersów wymieszanych z pokruszonym
czekoladowym ciastemWykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3
kawowego ponczu. Posmarować
dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu
orzechowego. Ułożyć plasterki
banana. Przykryć kolejnym
czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować
dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu
orzechowego, ułożyć
banany. Przykryć kolejnym
czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch
tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do
tortu. Schłodzić. Udekorować
orzeszkami ziemnymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
