Wykonanie
Wybór
tortu na urodziny dziecka jest zawsze dużym wyzwaniem. Od dłuższego czasu zastanawiałam się jaki tort przygotować, żeby idealnie trafić w gust i smak pociechy. Jak wspominałam w ostatnim
poście przy okazji przepisu na Kremowe
piwo nie umiem tworzyć wymyślnych dekoracji, zmysłu artystycznego niestety nie posiadam, jestem typowym ścisłowcem. Szukałam inspiracji na tort, jedyną wytyczną którą dostałam, było to, że ciasto musi być
czekoladowe, mocno
czekoladowe. Do tej
pory wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie
jadłam masła orzechowego, od teraz mocno zawładnęło moim
sercem, może bardziej podniebieniem. Słodko – słony smak idealnie wkomponował się w mój gust, więc na pewno nie będzie to pierwszy przepis z jego użyciem. Tort
czekoladowo-
orzechowy nie jest przesadnie słodki,
słodycz łamie
masło orzechowe i
konfitura wiśniowa. Inspiracja tutaj . Moim zdaniem jeden z lepszych
tortów jakie
jadłam
Składniki na
czekoladowe ciasto:3 duże
jajka150 ml
mleka120 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki pszennej60 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier, ekstrakt z
wanilii – wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.Krem
orzechowy:250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 g
masła orzechowego, w temperaturze pokojowej500 ml
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudruKremówkę z
mascarpone i
cukrem pudrem ubić, dodać
masło orzechowe i wymieszać.Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie
tortu, jedna na wierzch i boki.Dodatkowo:2/3 szklanki
konfitury wiśniowejgarść
orzeszków ziemnych do dekoracjipół szklanki
soku żurawinowegoWykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować
konfiturą, następnie częścią kremu
orzechowego. Przykryć kolejnym
czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować
konfiturą wiśniową, następnie częścią kremu
orzechowego. Przykryć kolejnym
czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch
tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi
orzechami, przyciskając je do
tortu. Schłodzić. Udekorować
orzeszkami ziemnymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego[cookd]