ßßß
Powiem Wam szczerze, że po drop scones czułam mały niedosyt, bo jednak zwykłe placuszki to nie jest to, co lubię najbardziej. Najbardziej lubię pancakes'y! Z ananasem nigdy wcześniej nie próbowałam, a ponieważ to jeden z ulubionych owoców Poli, postanowiłam to zmienić. Wkroiłam do nich jeszcze niedużego banana, by były bardziej treściwe, dodałam skórki z cytryny i cynamonu by smakowały bardziej egzotycznie i... są pyszne!Składniki na około 12 pancakes:3/4 szklanki mąki pszennej (połowę można zastąpić mąką pszenną razową)250 ml maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego1 jajkopół czubatej łyżeczki sody oczyszczonejpół czubatej łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynypół łyżeczki cynamonu2 łyżki jasnego brązowego cukru2 łyżki oleju1 nieduży banan, pokrojony na plasterki150 g ananasów (mniej więcej 4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałkiDo naczynia przesiać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać lekko roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, na końcu wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów.Smażyć na nieprzywierającej patelni, na minimalnej ilości oleju. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru złotobrązowego.Podawać gorące z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub jak lubicie.Smacznego :-).