Wykonanie
Powiem Wam szczerze, że po drop scones czułam mały niedosyt, bo jednak zwykłe placuszki to nie jest to, co lubię najbardziej. Najbardziej lubię pancakes'y! Z
ananasem nigdy wcześniej nie próbowałam, a ponieważ to jeden z ulubionych
owoców Poli, postanowiłam to zmienić. Wkroiłam do nich jeszcze niedużego
banana, by były bardziej treściwe, dodałam
skórki z cytryny i
cynamonu by smakowały bardziej egzotycznie i... są pyszne!Składniki na około 12 pancakes:3/4 szklanki
mąki pszennej (połowę można zastąpić
mąką pszenną razową)250 ml
maślanki,
kefiru lub
jogurtu naturalnego1
jajkopół czubatej łyżeczki
sody oczyszczonejpół czubatej łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
cynamonu2 łyżki jasnego
brązowego cukru2 łyżki
oleju1 nieduży
banan, pokrojony na plasterki150 g
ananasów (mniej więcej 4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałkiDo naczynia przesiać
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać lekko roztrzepane
jajko,
maślankę,
skórkę z cytryny,
olej. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, na końcu wmieszać pokrojone
banany i kawałki
ananasów.Smażyć na nieprzywierającej patelni, na minimalnej ilości
oleju. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru złotobrązowego.Podawać gorące z
syropem klonowym, golden
syrupem,
miodem lub jak lubicie.Smacznego :-).