Wykonanie
poniedziałek, 13 Luty 2012, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »Muffinki z wyraźnie wyczuwalnym smakiem
płatków owsianych i soczystymi kawałkami
ananasa. Puszyste i wilgotne. Dobre również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.Składniki suche:1,5 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukrupół szklanki
płatków owsianych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejskładniki mokre:duże
jajko100 ml
maślanki lub
jogurtu naturalnego80 ml
syropu z puszki po ananasachpół szklanki
oleju250 g
ananasów z puszki pokrojonych na małe kawałkiDodatkowo
płatki migdałowe do dekoracji.W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a drugim mokre (z wyjątkiem
owoców). Mieszamy zawartość obu naczyń, ale tylko do połączenia składników (mogą a nawet muszą pozostać grudki, zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto nie będzie puszyste)Dodajemy do ciasta
owoce i delikatnie mieszamy.Napełniamy
ciastem foremki do muffinek do 1/3 wysokości. Posypujemy
płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach. Studzimy.Smacznego

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl