ßßß Cookit - przepis na Bananowe pancakes

Bananowe pancakes

nazwa

Wykonanie

Prawdopodobnie najlepsze pancakes'y jakie jadłam, a te banany w nich... niebo w gębie :-). W magazynie padła propozycja podania z orzechami pacan, ech ... nie doczekały ;-). Może kolejnym razem...?
Składniki na 10 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
1 jajko, lekko roztrzepane
2 łyżeczki syropu klonowego/golden syrupu/płynnego miodu
20 g masła, roztopionego
1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterki
Dodatkowo do podania:
syrop klonowy
orzechy pecan (podpieczone i z grubsza posiekane)
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu lub tylko z jego niewielką ilością. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru jasnobrązowego.
Podawać z syropem i orzechami.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly "50 fast desserts".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowe-pancakes