ßßß
Prawdopodobnie najlepsze pancakes'y jakie jadłam, a te banany w nich... niebo w gębie :-). W magazynie padła propozycja podania z orzechami pacan, ech ... nie doczekały ;-). Może kolejnym razem...?Składniki na 10 sztuk:1 szklanka mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru pudru1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru1 jajko, lekko roztrzepane2 łyżeczki syropu klonowego/golden syrupu/płynnego miodu20 g masła, roztopionego1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterkiDodatkowo do podania:syrop klonowyorzechy pecan (podpieczone i z grubsza posiekane)Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.Smażyć na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu lub tylko z jego niewielką ilością. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru jasnobrązowego.Podawać z syropem i orzechami.Smacznego :-).Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly "50 fast desserts".