Wykonanie

Prawdopodobnie najlepsze pancakes'y jakie
jadłam, a te
banany w nich... niebo w gębie :-). W magazynie padła propozycja podania z
orzechami pacan, ech ... nie doczekały ;-). Może kolejnym razem...?Składniki na 10 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pudru1 ¼ szklanki
maślanki lub
kefiru1
jajko, lekko roztrzepane2 łyżeczki
syropu klonowego/golden syrupu/płynnego
miodu20 g
masła, roztopionego1 - 1,5
banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterkiDodatkowo do podania:
syrop klonowyorzechy pecan (podpieczone i z grubsza posiekane)Do naczynia przesiać
mąkę, wsypać
cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane
jajko,
maślankę,
syrop i roztopione
masło, wmieszać pokrojone
banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.Smażyć na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu lub tylko z jego niewielką ilością. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru jasnobrązowego.Podawać z
syropem i
orzechami.Smacznego :-).Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly "50 fast desserts".