Wykonanie
Pożywne śniadanie, słodka kolacja a może leniwy weekendowy podwieczorek? Na każdą z takich okazji idealnie nadaje się omlet z
bananami, aromatyczny i pożywny.
3
jajka rozm. L3 łyżeczki
cukru1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka roztopionego
masła1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
banany1 łyżeczka
masła do smażenia
Jajka utrzeć dokładnie z
cukrem za pomocą robota kuchennego.
Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim
masło. Letnie
mleko z
masłem dodać do
jajek, wsypać
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.
Banany obrać, pokroić cienko w plastry.Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić
masło. Plastry
bananów ułożyć dookoła w
okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto.Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą
łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę
masła.Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni.Podawać gorący, oprószony
cukrem pudrem, polany
syropem klonowym lub
miodem.