Wykonanie
Pyszny, puszysty omlet, którego smak wzbogacony jest
jabłkami. Idealny początek dnia.
3
jajka rozm. L3 łyżeczki
cukru1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka roztopionego
masła1 szklanka
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jabłko1 łyżeczka
masła do smażenia
Jajka utrzeć dokładnie z
cukrem za pomocą robota kuchennego.
Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim
masło. Letnie
mleko z
masłem dodać do
jajek, wsypać
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić cienko w pół plastry.Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić
masło. Kawałki
jabłek ułożyć dookoła w
okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym na
jabłka wlać równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto.Smażyć na bardzo małym ogniu, aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą
łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę.Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni.Podawać gorący, oprószony
cukrem pudrem lub polany
syropem klonowym lub ulubioną
konfiturą.