Wykonanie

Niezwykła
tarta z
Linzu, z autentycznego austriackiego przepisu. Wszystko w niej jest doskonałe:
orzechowe, mocno kruche ciasto,
malinowe nadzienie... Specjalnie na tą okazję przyrządziłam domowy
dżem, by wypiek nie był zbyt słodki. Opłaciło się. Może ktoś miał okazję w Austrii jeść ten słynny wypiek? Proszę o podzielenie się wrażeniami :-). Z przepisu Flo Braker, która twierdzi, że
tarta ta jest najlepszą z najlepszych. I ja jej wierzę.Autorka używała dużej prostokątnej formy na tartę 30 x 20 cm. Jeśli użyjecie standardowej foremki okrągłej do tarty o średnicy 25 cm, ciasta będzie trochę za dużo. Wystarczy jeszcze na małą tartaletkę lub..
ciasteczka :).Składniki:255 g
mąki pszennej60 g
bułki tartej170 g zmielonych
migdałów1 łyżeczka
cynamonu1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki
ziela angielskiego225 g
masła, o temp. pokojowej130 g
cukru (dałam trochę mniej)1 duże
jajkoskórka otarta z jednej
cytrynyW misce wymieszać
mąkę,
bułkę tartą,
migdały,
przyprawy. Odstawić.W misie miksera utrzeć
masło, na puszystą masę. Dodawać
cukier, cały czas ucierając. Dodać
jajko i
skórkę z cytryny i ucierać. Wsypać odłożoną wcześniej mieszankę z
mąką, wyrobić mikserem. Ciasto podzielić na pół, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. przez 1 godzinę (najlepiej ciasto kruche przygotować noc wcześniej, by dobrze się schłodziło, a rano piec).Nadzienie:280 g
dżemu malinowego, najlepiej domowego, niskosłodzonego (dałam więcej)1 łyżka
soku z cytrynyPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniagarść
płatków migdałów do posypaniaFormę na tartę o średnicy 25 cm (patrz komentarz nad przepisem, co do wielkości formy) wysmarować
masłem.Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść do formy na dno i boki, wyrównać. Na spód wyłożyć
dżem malinowy wymieszany z
sokiem z cytryny (nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania
spodu). Następnie rozwałkować drugie schłodzone ciasto, pociąć je na paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paski układać na wierzchu tarty, by uzyskać kratkę.Przed samym pieczeniem ciasto na wierzchu posmarować
jajkiem, po brzegach obsypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie złoty, a
dżem będzie radośnie, delikatnie bulgotał ;). Wystudzić.Malinowy domowy
dżem - około 1 kg
malin wsypać do garnuszka z grubym dnem, dodać 1 szklankę
cukru (lub więcej, według uznania), wyciśnięty sok z jednej
cytryny i zagotować. Gotować bez przykrycia na minimalnym ogniu około 3 godzin (można rozłożyć gotowanie na dwa
razy), aż odparuje część
wody. Mniej więcej w połowie gotowania połowę
dżemu przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestekSmacznego :)

Przepis pochodzi z książki Flo Braker 'Baking for all occasions'.