Wykonanie
Z okazji dzisiejszej rocznicy zapraszam na kawałek
tortu. Nie
maślany i ciężki ale z masą budyniową, dobrze nasączony i bardzo orzeźwiający. Tort jest łatwy i niezbyt pracochłonny. Jedyny problem jaki miałam to z udekorowaniem ale to dlatego, że nie jestem uzdolniona manualnie. W związku z tym użyłam gotowych bezików i jakoś to wyglądało. Przepis pochodzi z tej strony .Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia. To bardzo miło czytać, że to co się robi podoba się komuś jeszcze:)
Składniki na
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Składniki na krem:2 szklanki
mleka3/4 szklanki
soku z cytryny (około 4 - 5
cytryn)otarta skórka z 3
cytryn4 łyżki
mąki pszennej (z lekką górką)5 łyżek
mąki ziemniaczanej (z lekką górką)4
jajka1 i 1/4 szklanki
cukru370 g
masła, miękkiegoW garnuszku zagotować jedną szklankę
mleka z
cukrem. Drugą szklankę
mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z
mąkami i
jajkami i
skórką z cytryny, na gładką masę.
Mleko z
jajkami i
mąką wlać do wrzącego
mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty
budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Po wystudzeniu do budyniu dodać
sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony
cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do
masła może spowodować, że masa się zwarzy). Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia. Gotowe blaty
biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki:
wody z sokiem z
cytryny i ewentualnie
wódką. Przełożyć masą.Smacznego:)