ßßß

Składniki:Ciasto:10 jajek1,5 szklanki cukru1,5 szklanki maki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta razem z proszkiem.Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto włożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 30-40 minut w temperaturze 180 °CKrem cytrynowy:2 szklanki mleka1 1/4 szklanki cukru370 g miękkiego masła1/2 szklanki soku z cytryny4 jajka4 łyżki maki pszennej5 łyżek maki ziemniaczanejskórka starta z dwóch cytrynWykonanie:Szklankę mleka zagotować z cukrem.Pozostałe mleko zmiksować z mąkami, jajkami i skórką z cytryny.Mleko z jajkami wlać do wrzącego mleka.Mieszać, gotując na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje.Odstawić do ostudzenia.Do budyniu dodawać stopniowo sok z cytryny, miksując.Masło ubić. Stopniowo dodawać budyń, miksując.Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.Przełożenie ciasta:Wystudzone ciasto przekroić na 3 płaty.Płaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.Przełożyć masą. Dowolnie udekorować