Wykonanie
Na świątecznym
stole zagościć może ciasto
cytrynowe, pyszne i orzeźwiające. Ja zrobiłam z niego tort, dla miłośnika piłki nożnej i uwielbiającego
cytryny.
Składniki:Ciasto:10
jajek1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąkę przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta razem z proszkiem.Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto włożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 30-40 minut w temperaturze 180 °CKrem
cytrynowy:2 szklanki
mleka1 1/4 szklanki
cukru370 g miękkiego
masła1/2 szklanki
soku z cytryny4
jajka4 łyżki
maki pszennej5 łyżek
maki ziemniaczanejskórka starta z dwóch
cytrynWykonanie:Szklankę
mleka zagotować z
cukrem.Pozostałe
mleko zmiksować z
mąkami,
jajkami i
skórką z cytryny.
Mleko z
jajkami wlać do wrzącego
mleka.Mieszać, gotując na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje.Odstawić do ostudzenia.Do budyniu dodawać stopniowo
sok z cytryny, miksując.
Masło ubić. Stopniowo dodawać
budyń, miksując.Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.Przełożenie ciasta:Wystudzone ciasto przekroić na 3 płaty.Płaty
biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki:
wody z sokiem z
cytryny i ewentualnie
wódką.Przełożyć masą. Dowolnie udekorować