Wykonanie
Przepisów na muffiny jest tak wiele, że chyba nigdy nie uda mi się upiec wszystkich, na które miałabym ochotę :) Mimo to nie poddaję się i walczę dzielnie, co jakiś czas wypróbowując nowe przepisy. Czasem lubię jednak wrócić do starych, wypróbowanych receptur i znajomych smaków. W końcu nie zawsze mamy ochotę na kulinarne przygody.Połączenie
maku i
cytryny w różnego typu wypiekach to już klasyk. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie w miękkich, aromatycznych babkach, ucieranych ciastach lub muffinach właśnie. Skoro więc naszła mnie ochota na coś do kubka
mleka, a na dłuższą zabawę w kuchni nie miałam już czasu, na muffinach stanęło.I tak oto w ciągu niecałych 40 minut na naszym
stole zawitały te skromne, ale niezwykle aromatyczne smakołyki. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności ;)Polecam :)* przepis z książki “Simple and Delicious Muffins” wydawnictwa Parragon Books LtdSkładniki na 12 muffinek:280g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia115g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
makuskórka otarta z
cytryny (ja dałam dodatkowo około łyżki
soku z cytryny)2 duże
jajka250ml
mleka85g niesolonego
masła (roztopionego i przestudzonego)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier oraz
mak wymieszaj dokładnie w dużej misce. Wmieszaj
skórkę z cytryny.W drugim naczyniu wymieszaj (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej)
mleko,
jajka oraz roztopione
masło.Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie do połączenia składników. Staraj się mieszać jak najkrócej, bo muffiny wyjdą twarde.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką.Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż muffiny wyrosną, a wbity w nie patyczek będzie suchy po wyjęciu.Smacznego :)