ßßß
Przepisów na muffiny jest tak wiele, że chyba nigdy nie uda mi się upiec wszystkich, na które miałabym ochotę :) Mimo to nie poddaję się i walczę dzielnie, co jakiś czas wypróbowując nowe przepisy. Czasem lubię jednak wrócić do starych, wypróbowanych receptur i znajomych smaków. W końcu nie zawsze mamy ochotę na kulinarne przygody.Połączenie maku i cytryny w różnego typu wypiekach to już klasyk. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie w miękkich, aromatycznych babkach, ucieranych ciastach lub muffinach właśnie. Skoro więc naszła mnie ochota na coś do kubka mleka, a na dłuższą zabawę w kuchni nie miałam już czasu, na muffinach stanęło.I tak oto w ciągu niecałych 40 minut na naszym stole zawitały te skromne, ale niezwykle aromatyczne smakołyki. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności ;)Polecam :)* przepis z książki “Simple and Delicious Muffins” wydawnictwa Parragon Books LtdSkładniki na 12 muffinek:280g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia115g drobnego cukru do wypieków2 łyżki makuskórka otarta z cytryny (ja dałam dodatkowo około łyżki soku z cytryny)2 duże jajka250ml mleka85g niesolonego masła (roztopionego i przestudzonego)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz mak wymieszaj dokładnie w dużej misce. Wmieszaj skórkę z cytryny.W drugim naczyniu wymieszaj (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) mleko, jajka oraz roztopione masło.Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie do połączenia składników. Staraj się mieszać jak najkrócej, bo muffiny wyjdą twarde.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż muffiny wyrosną, a wbity w nie patyczek będzie suchy po wyjęciu.Smacznego :)