ßßß Cookit - przepis na Muffiny cytrynowe z makiem...

Muffiny cytrynowe z makiem...

nazwa

Wykonanie

Przepisów na muffiny jest tak wiele, że chyba nigdy nie uda mi się upiec wszystkich, na które miałabym ochotę :) Mimo to nie poddaję się i walczę dzielnie, co jakiś czas wypróbowując nowe przepisy. Czasem lubię jednak wrócić do starych, wypróbowanych receptur i znajomych smaków. W końcu nie zawsze mamy ochotę na kulinarne przygody.
Połączenie maku i cytryny w różnego typu wypiekach to już klasyk. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie w miękkich, aromatycznych babkach, ucieranych ciastach lub muffinach właśnie. Skoro więc naszła mnie ochota na coś do kubka mleka, a na dłuższą zabawę w kuchni nie miałam już czasu, na muffinach stanęło.
I tak oto w ciągu niecałych 40 minut na naszym stole zawitały te skromne, ale niezwykle aromatyczne smakołyki. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności ;)
Polecam :)
* przepis z książki “Simple and Delicious Muffins” wydawnictwa Parragon Books Ltd
Składniki na 12 muffinek:
280g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
115g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki maku
skórka otarta z cytryny (ja dałam dodatkowo około łyżki soku z cytryny)
2 duże jajka
250ml mleka
85g niesolonego masła (roztopionego i przestudzonego)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz mak wymieszaj dokładnie w dużej misce. Wmieszaj skórkę z cytryny.
W drugim naczyniu wymieszaj (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) mleko, jajka oraz roztopione masło.
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie do połączenia składników. Staraj się mieszać jak najkrócej, bo muffiny wyjdą twarde.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż muffiny wyrosną, a wbity w nie patyczek będzie suchy po wyjęciu.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/04/08/muffiny-cytrynowe-z-makiem