Wykonanie
SkładnikiKruchy spód135 g
mąki75 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki60 g
cukru1
żółtkoCiasto
makowe40 g
maku2 łyżki gorącego
mleka125 g
masła80 g
cukru pudru2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytryny (tylko żółta część)1 łyżeczka ekstraktu lub
aromatu cytrynowego1
jajko90 g
mąki1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Lukier cytrynowy125 g
cukru pudrukilka łyżek
soku z cytrynyPrzygotowaniePotrzebna będzie: mała blaszka o wymiarach 11 x 35 cm lub 20 x 20 cm, posmarowana
masłem, posypana
bułką tartą lub zmielonymi
migdałami.Kruchy spód: Do miski przesiać
mąkę, dodać kawałki
masła i rozcierać je palcami aż powstanie kruszonka. Dodać
cukier,
żółtko oraz 2 - 3 łyżki
wody. Ugniatać ciasto łącząc składniki w kulę. Spłaszczyć ją ręką na placek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki lub zamrażarki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki przeźroczystej folii lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na placek większy niż powierzchnia blaszki.
Ciastem wyłożyć spód oraz boki blaszki na wysokość około 2 cm. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut, na złoty kolor. Ostudzić.Ciasto
makowe:
Mak wymieszać z gorącym
mlekiem, odstawić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem,
skórką cytrynową i aromatem lub ekstraktem
cytrynowym na puszystą masę (7 - 8 minut). Wbić
jajko i ucierać jeszcze przez 4 - 5 minut. Dodać
mak namoczony w
mleku i przesianą
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia (niekoniecznie). Delikatnie połączyć składniki, wyłożyć na ostudzonym spodzie i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.Ostudzić i posmarować lukrem
cytrynowym: wymieszać
cukier puder z
sokiem z cytryny, w takiej ilości, aby powstał gęsty
lukier.