Wykonanie
Fantastyczne babeczki z dodatkiem żółtej
mąki kukurydzianej i
truskawek. Delikatne, mocno wilgotne, nie za słodkie, z ciekawą i ziarnistą konsystencją, którą nadaje ciastu
mąka kukurydziana. Są 'inne', ale smakują perfekcyjnie! Z
truskawkowo -
cytrynowym i lekko różowym lukrem. Bardzo polecam.Składniki na 10 - 12 babeczek:140 g
masła140 g drobnego
cukru do wypiekówświeżo otarta skórka z 1
cytryny3 duże
jajka140 g
mąki pszennej85 g
mąki kukurydzianej (polenty)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mleka200 g
truskawek, pokrojonych na cząstkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
skórkę z cytryny i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać przesianą
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia,
mąkę kukurydzianą, łyżkę
mleka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać
truskawki i krótko wymieszać.
Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinów, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:10 - 12
truskawek do ozdoby
Lukier truskawkowo -
cytrynowy:140 g
cukru pudru1 - 2
truskawkiodrobina świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyCukier puder przesiać. Bezpośrednio doo lukru, przez sitko, rozgnieść 1 dużą
truskawkę lub 2 mniejsze. Dodać odrobinę coku z
cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki
lukier. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty dodać więcej
soku z cytryny. Jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru i ponownie rozetrzeć.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "BBC Good Food" .