ßßß
Fantastyczne babeczki z dodatkiem żółtej mąki kukurydzianej i truskawek. Delikatne, mocno wilgotne, nie za słodkie, z ciekawą i ziarnistą konsystencją, którą nadaje ciastu mąka kukurydziana. Są 'inne', ale smakują perfekcyjnie! Z truskawkowo - cytrynowym i lekko różowym lukrem. Bardzo polecam.Składniki na 10 - 12 babeczek:140 g masła140 g drobnego cukru do wypiekówświeżo otarta skórka z 1 cytryny3 duże jajka140 g mąki pszennej85 g mąki kukurydzianej (polenty)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mleka200 g truskawek, pokrojonych na cząstkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę kukurydzianą, łyżkę mleka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać truskawki i krótko wymieszać.Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinów, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:10 - 12 truskawek do ozdobyLukier truskawkowo - cytrynowy:140 g cukru pudru1 - 2 truskawkiodrobina świeżo wyciśniętego soku z cytrynyCukier puder przesiać. Bezpośrednio doo lukru, przez sitko, rozgnieść 1 dużą truskawkę lub 2 mniejsze. Dodać odrobinę coku z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać więcej soku z cytryny. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "BBC Good Food" .