Wykonanie
Dzisiejszy dzień minął nam niepostrzeżenie gdzieś pomiędzy zakupami, maratonem baśni braci Grimm, a całą masą wypieków, z którą teraz nie bardzo wiem, co zrobić, bo ich ilość zdecydowanie przekracza nasze możliwości przerobowe ;) Nie dość, że od
trzech dni piekę
rogale, szukając przepisu idealnego, to jeszcze ukręciłam ciasto oraz babkę i teraz z lekkim przerażeniem spoglądam na kuchenny stół zastawiony wypiekami :)Ale do rzeczy.Podsuwając wczoraj pomysły na ciasta
cytrynowe pewnej uroczej kuchareczce, sama nabrałam na takowe ogromnej ochoty.
Cytryna to jeden z moich ulubionych
dodatków do ciast i deserów, nic nie przebije połączenia kwaśnej
cytryny z aromatycznym, wilgotnym
ciastem ucieranym :)Ciasto (a może bardziej krajanka??), które chciałabym Wam dziś zaproponować jest bardzo proste w przygotowaniu i raczej niepozorne. Właściwie nie wyróżniałoby się niczym specjalnym, gdyby nie głęboki, orzeźwiający
cytrynowym aromat, który podkreśla dodatkowo
cytrynowy lukier. Całość wilgotna i wbrew pozorom bardzo lekka.Polecam :)* przepis z „Mum’s baking book”Składniki na formę o wymiarach około 30 x 23 cm:250g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia225g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka225g miękkiego, niesolonego
masła4 łyżki
mleka3 łyżeczki soku wyciśniętego z
cytryny (w oryginale 2)skórka otarta z 4
cytrynNa
lukier:250g
cukru pudru, przesianegosok wyciśnięty z 1
cytryny (możecie dać również skórkę)
skórka cytrynowa do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cukier umieść w misie miksera i wymieszaj. Zrób dołek na środku.Dodaj do suchych składników
jajka,
mleko,
masło oraz sok i
skórkę cytrynową. Ucieraj mikserem do powstania jednolitej, napowietrzonej masy.Przelej ciasto do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 25 – 30 minut (lub do suchego patyczka).Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.Przygotuj
lukier.
Cukier puder ucieraj z
sokiem (i ewentualnie skórką)
cytrynową, aż całość będzie gładka i lśniąca.
Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty, w razie potrzeby możesz dodać więcej
soku z cytryny lub
cukru pudru.Zimne ciasto polukruj i udekoruj
skórką cytrynową. Podawaj pokrojone w kwadraty lub prostokąty*.Smacznego :)
* Przed krojeniem możesz wstawić ciasto na 20 minut do lodówki, żeby
lukier stężał.