ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe kwadraty…

Cytrynowe kwadraty…

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy dzień minął nam niepostrzeżenie gdzieś pomiędzy zakupami, maratonem baśni braci Grimm, a całą masą wypieków, z którą teraz nie bardzo wiem, co zrobić, bo ich ilość zdecydowanie przekracza nasze możliwości przerobowe ;) Nie dość, że od trzech dni piekę rogale, szukając przepisu idealnego, to jeszcze ukręciłam ciasto oraz babkę i teraz z lekkim przerażeniem spoglądam na kuchenny stół zastawiony wypiekami :)
Ale do rzeczy.
Podsuwając wczoraj pomysły na ciasta cytrynowe pewnej uroczej kuchareczce, sama nabrałam na takowe ogromnej ochoty. Cytryna to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast i deserów, nic nie przebije połączenia kwaśnej cytryny z aromatycznym, wilgotnym ciastem ucieranym :)
Ciasto (a może bardziej krajanka??), które chciałabym Wam dziś zaproponować jest bardzo proste w przygotowaniu i raczej niepozorne. Właściwie nie wyróżniałoby się niczym specjalnym, gdyby nie głęboki, orzeźwiający cytrynowym aromat, który podkreśla dodatkowo cytrynowy lukier. Całość wilgotna i wbrew pozorom bardzo lekka.
Polecam :)
* przepis z „Mum’s baking book”
Składniki na formę o wymiarach około 30 x 23 cm:
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
225g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
225g miękkiego, niesolonego masła
4 łyżki mleka
3 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny (w oryginale 2)
skórka otarta z 4 cytryn
Na lukier:
250g cukru pudru, przesianego
sok wyciśnięty z 1 cytryny (możecie dać również skórkę)
skórka cytrynowa do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier umieść w misie miksera i wymieszaj. Zrób dołek na środku.
Dodaj do suchych składników jajka, mleko, masło oraz sok i skórkę cytrynową. Ucieraj mikserem do powstania jednolitej, napowietrzonej masy.
Przelej ciasto do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 25 – 30 minut (lub do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.
Przygotuj lukier. Cukier puder ucieraj z sokiem (i ewentualnie skórką) cytrynową, aż całość będzie gładka i lśniąca. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty, w razie potrzeby możesz dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru.
Zimne ciasto polukruj i udekoruj skórką cytrynową. Podawaj pokrojone w kwadraty lub prostokąty*.
Smacznego :)
* Przed krojeniem możesz wstawić ciasto na 20 minut do lodówki, żeby lukier stężał.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/08/08/cytrynowe-kwadratylemon-squares