Wykonanie
Jakie lubicie święta? Tradycyjne czy z nutą nowoczesności? Zapewne w tym czasie na naszych stołach nie zabraknie
żurku,
pieczonych mięs, wszelkich
sosów majonezowych i
chrzanowych oraz wiosennych sałatek.Baranek wielkanocny, który chcę Wam dzisiaj zaproponować to pyszna i piękna ozdoba wielkanocnego stołu, ale i obowiązkowy element święconki. Do zrobienia wielkanocnego
baranka konieczna jest specjalna foremka – jest to jedyne utrudnienie. Ciasto robi się bardzo łatwo, a ponadto można je również wykorzystać na babkę. Podobnie jak
baranka można ją udekorować
cukrem pudrem lub lukrem.Oczywiście z ciasta nie trzeba koniecznie robić
baranka. Ja pokusiłam się jeszcze o zajączka
Składniki:4
jajka400g.
mąki pszennej1 kopiata łyżka
proszku do pieczenia300 g.
cukru1/2 szklanki
mleka 3,2%2
cytryny250 g.
masła + do wysmarowania formy
cukier puder do posypania* Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Etapy przygotowania:1. Miękkie
masło miksujemy z
cukrem na gładką masę. Miksując dodajemy do masy po jednym
jajku, a następnie dodajemy
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia. Wlewamy
mleko. Całość delikatnie mieszamy.2.
Cytryny parzymy wrzątkiem, a następniey skórkę i dodajemy ją do ciasta.3. Foremkę smarujemy
masłem i opruszamy
mąką. Wypełniamy ją równomiernie
ciastem. Pieczemy 35 – 40 minut w temp. 180 stopni. Kiedy baranek wystygnie opruszamy go
cukrem pudrem i dekorujemy wstążką.
Smacznego !!