ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy baranek do świątecznego koszyczka

Cytrynowy baranek do świątecznego koszyczka

nazwa

Wykonanie

Jakie lubicie święta? Tradycyjne czy z nutą nowoczesności? Zapewne w tym czasie na naszych stołach nie zabraknie żurku, pieczonych mięs, wszelkich sosów majonezowych i chrzanowych oraz wiosennych sałatek.
Baranek wielkanocny, który chcę Wam dzisiaj zaproponować to pyszna i piękna ozdoba wielkanocnego stołu, ale i obowiązkowy element święconki. Do zrobienia wielkanocnego baranka konieczna jest specjalna foremka – jest to jedyne utrudnienie. Ciasto robi się bardzo łatwo, a ponadto można je również wykorzystać na babkę. Podobnie jak baranka można ją udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Oczywiście z ciasta nie trzeba koniecznie robić baranka. Ja pokusiłam się jeszcze o zajączka
Składniki:
4 jajka
400g. mąki pszennej
1 kopiata łyżka proszku do pieczenia
300 g. cukru
1/2 szklanki mleka 3,2%
2 cytryny
250 g. masła + do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Etapy przygotowania:
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Miksując dodajemy do masy po jednym jajku, a następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko. Całość delikatnie mieszamy.
2. Cytryny parzymy wrzątkiem, a następniey skórkę i dodajemy ją do ciasta.
3. Foremkę smarujemy masłem i opruszamy mąką. Wypełniamy ją równomiernie ciastem. Pieczemy 35 – 40 minut w temp. 180 stopni. Kiedy baranek wystygnie opruszamy go cukrem pudrem i dekorujemy wstążką.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/cytrynowy-baranek-do-swiatecznego-koszyczka