ßßß Cookit - przepis na Lawendowe babeczki

Lawendowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Z okazji 10 000 wejścia na moją stronę chciałam się z Wami podzielić nowym, zaskakującym przepisem, który wspaniale się prezentuje i oczywiście smakuje.
Zapraszam na podróż do Prowansji, pachnącej lawendą albo chodź na niewielką jej namiastkę w naszej kuchni pod postacią aksamitnych, lawendowych babeczek.
Składniki na 12 babeczek:
125g mąki pszennej tortowej
70g drobnego cukru do wypieków
125g miękkiego masła
2 roztrzepane jajka
2-3 łyżki mleka
5-6 główek kwiatów lawendy
Składniki na lukier:
sok z kawałka cytryny
3 łyżki cukru pudru
kilka kwiatków lawendy do dekoracji
Mleko i kwiaty lawendy podgrzewamy lekko, to wyzwoli więcej aromatu.
Mąkę, cukier, masło i jajka ucieramy drewnianą łyżką na jednolitą masę (można użyć miksera). Następnie dodajemy ostudzone mleko z kawałkami lawendy i łączymy razem z ciastem.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do około 2/3 formy.
Pieczemy przez 15 - 18 minut w rozgrzanym do 200 ºC piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy na kratce.
Gdy babeczki ostygną dekorujemy je lukrem* przygotowanym z cukru pudru i soku ze świeżej cytryny oraz posypujemy kwiatkami lawendy.
Smacznego...
* lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z babeczek, aby taki uzyskać należy uważać z ilością soku z cytryny. Ja dodałam tylko kilka kropli i wszystko wymieszałam łyżeczką.
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/08/lawendowe-babeczki.html