Wykonanie
Z okazji 10 000 wejścia na moją stronę chciałam się z
Wami podzielić nowym, zaskakującym przepisem, który wspaniale się prezentuje i oczywiście smakuje.Zapraszam na podróż do Prowansji, pachnącej lawendą albo chodź na niewielką jej namiastkę w naszej kuchni pod postacią aksamitnych, lawendowych babeczek.
Składniki na 12 babeczek:125g
mąki pszennej tortowej70g drobnego
cukru do wypieków125g miękkiego
masła2 roztrzepane
jajka2-3 łyżki
mleka5-6 główek kwiatów lawendySkładniki na
lukier:sok z kawałka
cytryny3 łyżki
cukru pudrukilka kwiatków lawendy do dekoracji
Mleko i kwiaty lawendy podgrzewamy lekko, to wyzwoli więcej aromatu.
Mąkę,
cukier,
masło i
jajka ucieramy drewnianą łyżką na jednolitą masę (można użyć miksera). Następnie dodajemy ostudzone
mleko z kawałkami lawendy i łączymy razem z
ciastem.Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy
ciastem do około 2/3 formy.Pieczemy przez 15 - 18 minut w rozgrzanym do 200 ºC piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy na kratce.Gdy babeczki ostygną dekorujemy je lukrem* przygotowanym z
cukru pudru i soku ze świeżej
cytryny oraz posypujemy kwiatkami lawendy.Smacznego...*
lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z babeczek, aby taki uzyskać należy uważać z ilością
soku z cytryny. Ja dodałam tylko kilka kropli i wszystko wymieszałam łyżeczką.