ßßß
Składniki na 12 babeczek:125g mąki pszennej tortowej70g drobnego cukru do wypieków125g miękkiego masła2 roztrzepane jajka2-3 łyżki mleka5-6 główek kwiatów lawendySkładniki na lukier:sok z kawałka cytryny3 łyżki cukru pudrukilka kwiatków lawendy do dekoracjiMleko i kwiaty lawendy podgrzewamy lekko, to wyzwoli więcej aromatu.Mąkę, cukier, masło i jajka ucieramy drewnianą łyżką na jednolitą masę (można użyć miksera). Następnie dodajemy ostudzone mleko z kawałkami lawendy i łączymy razem z ciastem.Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do około 2/3 formy.Pieczemy przez 15 - 18 minut w rozgrzanym do 200 ºC piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy na kratce.Gdy babeczki ostygną dekorujemy je lukrem* przygotowanym z cukru pudru i soku ze świeżej cytryny oraz posypujemy kwiatkami lawendy.Smacznego...* lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z babeczek, aby taki uzyskać należy uważać z ilością soku z cytryny. Ja dodałam tylko kilka kropli i wszystko wymieszałam łyżeczką.
