Wykonanie
Mało brakowało, a z dzisiejszego wpisu na
cytrynowe kwadraty wyszłyby przysłowiowe nici. Cóż, żeby zrobić zdjęcia trzeba dysponować produktem, który jest tematem postu. Miałam, przynajmniej na początku, 12 kwadratów, bo tyle wyszło z tego przepisu. Przygotowałam sobie cztery najbardziej fotogeniczne, ułożyłam na talerzu i próbowałam pstrykać zdjęcia, a ponieważ było już ciemno na zewnątrz, a i ciemno mi było w domu, postanowiłam, że odłożę tę sesję na jutro, kiedy
będę dysponowała światłem dziennym. Odłożyłam talerzyk, trąbiąc oczywiście wszem i wobec, że zdjęcia
będę robić jutro. Niestety po jakichś 20 minutach odkryłam, że talerzyk stoi a wszystkie tak pieczołowicie wybrane i ułożone
cytrynowe kwadraty, znikły. Przygotowałam więc kolejne cztery, oczywiście już nieco gorsze, zastrzegając, że nie wolno ich dotykać. Niestety ze światła dziennego nic nie wyszło, bo musiałam nieoczekiwanie zostać sporo dłużej w pracy i do domu wróciłam jak było już prawie ciemno. Równocześnie z mężem. Tak, to on zjadł te
ciastka. Za zdjęcia musiałam się brać prawie natychmiast, bo ledwo co weszliśmy do domu, stwierdziłam, że
ciastek znowu ubywa. No naprawdę cudem udało mi się zrobić w końcu te fotki. Tak, te kwadraty są tak pyszne, że nawet mojemu opanowanemu mężowi trudno się było powstrzymać.Przepis na te wyjątkowe, mocno maślane, mocno wilgotne, z fantastyczną słodką jajeczno-
cytrynową masą i pięknie pachące
cytryną ciasto, pochodzi z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch.
125 g
masła75 g drobnego
cukru155 g
mąkicukier puder, do posypaniaWierzch:4
jajka, o temperaturze pokojowej, rozkłócone250 g drobnego
cukru3 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej30 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNastawiamy piekarnik na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.Ucieramy do białości
masło z
cukrem, łączymy z
mąką za pomocą metalowej łyżki. Wylepiamy foremkę
ciastem i pieczemy przez ok 20 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajka i
cukier ubijamy mikserem elektrycznym przez 2 minuty lub do białości. Dodajemy
sok cytrynowy i utartą
skórkę z cytryny. Miksturę jajeczną ucieramy ze stopniowo dodawaną
mąką, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok 25 minut. Studzimy w foremce. Kroimy na kwadraty i prze podaniem posypujemy
cukrem pudrem.