ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe kwadraty

Cytrynowe kwadraty

nazwa

Wykonanie

Mało brakowało, a z dzisiejszego wpisu na cytrynowe kwadraty wyszłyby przysłowiowe nici. Cóż, żeby zrobić zdjęcia trzeba dysponować produktem, który jest tematem postu. Miałam, przynajmniej na początku, 12 kwadratów, bo tyle wyszło z tego przepisu. Przygotowałam sobie cztery najbardziej fotogeniczne, ułożyłam na talerzu i próbowałam pstrykać zdjęcia, a ponieważ było już ciemno na zewnątrz, a i ciemno mi było w domu, postanowiłam, że odłożę tę sesję na jutro, kiedy będę dysponowała światłem dziennym. Odłożyłam talerzyk, trąbiąc oczywiście wszem i wobec, że zdjęcia będę robić jutro. Niestety po jakichś 20 minutach odkryłam, że talerzyk stoi a wszystkie tak pieczołowicie wybrane i ułożone cytrynowe kwadraty, znikły. Przygotowałam więc kolejne cztery, oczywiście już nieco gorsze, zastrzegając, że nie wolno ich dotykać. Niestety ze światła dziennego nic nie wyszło, bo musiałam nieoczekiwanie zostać sporo dłużej w pracy i do domu wróciłam jak było już prawie ciemno. Równocześnie z mężem. Tak, to on zjadł te ciastka. Za zdjęcia musiałam się brać prawie natychmiast, bo ledwo co weszliśmy do domu, stwierdziłam, że ciastek znowu ubywa. No naprawdę cudem udało mi się zrobić w końcu te fotki. Tak, te kwadraty są tak pyszne, że nawet mojemu opanowanemu mężowi trudno się było powstrzymać.
Przepis na te wyjątkowe, mocno maślane, mocno wilgotne, z fantastyczną słodką jajeczno-cytrynową masą i pięknie pachące cytryną ciasto, pochodzi z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch.
125 g masła
75 g drobnego cukru
155 g mąki
cukier puder, do posypania
Wierzch:
4 jajka, o temperaturze pokojowej, rozkłócone
250 g drobnego cukru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
30 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Ucieramy do białości masło z cukrem, łączymy z mąką za pomocą metalowej łyżki. Wylepiamy foremkę ciastem i pieczemy przez ok 20 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajka i cukier ubijamy mikserem elektrycznym przez 2 minuty lub do białości. Dodajemy sok cytrynowy i utartą skórkę z cytryny. Miksturę jajeczną ucieramy ze stopniowo dodawaną mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok 25 minut. Studzimy w foremce. Kroimy na kwadraty i prze podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/cytrynowe-kwadraty.html