Wykonanie
Co prawda do Wielkanocy został jeszcze ponad miesiąc ale już teraz chciałbym podzielić się z
Wami przepisem na ten najważniejszy wypiek świąt. Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu
baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze
baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego niezbyt dekoracyjny. Taki domowy, pięknie przystrojony baranek będzie pięknym elementem święconki a później ozdobą stołu.Składniki:3
jajka3/4 szklanki
mąki125 g
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru190 g
masła roztopionegołyżeczka
proszku do pieczeniaskórka z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać
cukier a później dodawać po
żółtku.
Mąkę wymieszać z
skrobią ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone
masło i wsypać
skórkę z cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować
masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawićdo piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.Po upieczeniu
baranka pozostawić w formie na kilka minut a następnie delikatnie wyjąć rozpinając foremkę. Wierzch można polukrować, ozdobić masą
cukrową,
czekoladą lub tylko posypać
cukrem pudrem.
Na rynku dostępne są już przeróżne foremki z różnymi postaciami
baranka. Taka foremka nie jest bardzo
droga i warto w nią zainwestować pomimo, że użyjemy jej tylko raz w roku. Wykonana z dobrej jakości materiału i zadbana będzie służyła nam przez lata. Kiedyś używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką.
Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym
linkiem: klik