Wykonanie
Mam słabość do drobnych
ciasteczek, takich które po upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne
ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne
ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam.
Składniki:2
jajka250g
masła 82% lub
margaryny3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru100g mielonych
migdałów1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soliSkórka otarta z niedużej
pomarańczy i
cytrynyOkoło 100g
płatków migdałowychMąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier, mielone
migdały,
cynamon,
przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia i
sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy
jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą
skórkę z cytryny i
pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej
płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco
mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy
ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem).
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem, a pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie
płatki migdałów wymieszają się z
ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich
ciastek, przystępujemy do pieczenia.Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na
ciastka, najlepiej przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na nich
ciastka, a
potem tylko przekładać papier na blachę. Bardzo usprawnia to proces pieczenia :)
Ciasteczka pieczemy w 180 ⁰ C około 7 – 15 minut, na złoty kolor.Po upieczeniu i wystudzeniu
ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnych puszkach lub słojach na
ciastka, by nie straciły aromatu.
R E K L A M A