ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka korzenne

Migdałowe ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Mam słabość do drobnych ciasteczek, takich które po upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam.
Składniki:
2 jajka
250g masła 82% lub margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Skórka otarta z niedużej pomarańczy i cytryny
Około 100g płatków migdałowych
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem, a pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki migdałów wymieszają się z ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia.
Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na ciastka, najlepiej przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na nich ciastka, a potem tylko przekładać papier na blachę. Bardzo usprawnia to proces pieczenia :)
Ciasteczka pieczemy w 180 ⁰ C około 7 – 15 minut, na złoty kolor.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnych puszkach lub słojach na ciastka, by nie straciły aromatu.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/12/migdaowe-ciasteczka-korzenne.html