ßßß
Mam słabość do drobnych ciasteczek, takich które po upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam.

Składniki:2 jajka250g masła 82% lub margaryny3 szklanki mąki1 szklanka cukru100g mielonych migdałów1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernika1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soliSkórka otarta z niedużej pomarańczy i cytrynyOkoło 100g płatków migdałowychMąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem, a pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki migdałów wymieszają się z ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia.Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na ciastka, najlepiej przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na nich ciastka, a potem tylko przekładać papier na blachę. Bardzo usprawnia to proces pieczenia :)Ciasteczka pieczemy w 180 ⁰ C około 7 – 15 minut, na złoty kolor.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnych puszkach lub słojach na ciastka, by nie straciły aromatu.
R E K L A M A