Wykonanie

Pomyślałam - przed nami być może ostatni taki ciepły weekend w tym roku,
maliny jeszcze dojrzewają na krzaczkach, może to ostatni dzwonek na cytrynowca? Zanim przejdziemy do szarlotek, wypieków z
dynią lub rozgrzewajacych ciast
czekoladowych.. Mój cytrynowiec nie jest przepisem, który być może znacie z internetu. To ciasto kremowe (duża blacha!), dwa rodzaje
ciasteczek by oszczędzić sobie pieczenia:
biszkopty i petitki, dwa rodzaje masy śmietankowej: z
galaretką i lemon
curdem,
maliny i
beziki. Brzmi skomplikowanie? Zapewniam, że to tylko pierwsze wrażenie, a jego przygotowanie jest szybkie i przyjemne! Jest bardzo smaczne, orzeźwiające, nieprzesłodzone. Zamiast
malin można wykorzystać
jeżyny. To deser, dzięki któremu przedłużymy lato :-).Lemon
curd (
cytrynowy krem) z przepisu można przygotować już 7 dni wcześniej (a minimum 1 dzień wcześniej) i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce. Dzień wcześniej można też upiec
beziki do dekoracji; przygotowujemy je z
białek pozostałych po lemon curdzie i przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod kloszem do ciasta, by nie zmiękły od wilgoci w powietrzu.Składniki na lemon
curd:2 duże
jajka2
żółtka160 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2
cytrynW niedużym garnuszku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.Praktycznie od razu można dodać
masło, skórkę i
sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Uwaga: bezpieczniej jest krem 'gotować' nad parą
wodną, to zmniejsza ryzyko ścięcia się
białek.Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Składniki na
beziki:2
białka (pozostałe po przygotowaniu lemon
curdu)80 g drobnego
cukru do wypieków
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, do otrzymania sztywnej piany. Partiami dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Masę
bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę (wyścieloną papierem do pieczenia)
bezy. Zostawiać
między nimi nieduże odstępy - trochę urosną.Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone i białe
bezy.Ponadto:250 g podłużnych
biszkoptów300 g
herbatników typu petitki (3 opakowania)500 g świeżych
malinBlachę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. W blaszce poukładać
biszkopty, jeden przy drugim.Petitki będą rozdzielały dwie warstwy kremu.Składniki na warstwę z
galaretką:600 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2
galaretki cytrynoweGalaretki cytrynowe przygotować wg przepisu z tyłu opakowania, zużywając jednak o połowę mniej
wody niż to zalecane (czyli 2
galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku). Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zaczną lekko tężeć (nie mogą być rzadkie, ale też nie w pełni stężałe).
Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania sztywnej pianki, pod sam koniec ubijania dodając lekko stężałą
galaretkę, porcjami, cały czas ubiając, by nie powstały grudki. Gotową
cytrynową piankę wylać na warstwę
biszkoptów, wyrównać. Na wierzch poukładać petitki, jeden przy drugim. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia warstwy.Składniki na warstwę
śmietankową z lemon
curdem:500 ml
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudrucałość lemon
curdu z powyższego przepisuWszystkie składniki powinny być schłodzone.W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę,
serek mascarpone i
cukier puder. Ubić, końcówkami do ubijania piany z
białek, do momentu otrzymania gęstego i sztywnego kremu. Dodać lemon
curd, partiami, wymieszać tylko z grubsza - w kremie powinny być widoczne pasma lemon
curdu.Krem z lemon
curdem wyłożyć na wartwę
herbatników, wyrównać, schłodzić w lodówce.Po schłodzeniu na górę wysypać
maliny i pokruszyć
bezy.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

