Wykonanie
Ten deser został stworzony specjalnie na okres letni ;) Jest słodki i orzeźwiający.W pierwszej kolejności należy przygotować lemon
curd, jak ? To niezwykle proste :Lemon
curd:- 2 duże
jajka- 2
żółtka- 160g drobnego
cukru- 80g
masła- skórka i sok wyciśnięty z 2
cytrynW garnuszku roztrzepujemy
jajka,
żółtka,
cukier. Stawiamy na małym palniku i podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy teraz
masło,
skórkę z cytryny i sok. Następnie mieszamy do zgęstnienia i otrzymania gładkiej konsystencji. Teraz przecedzamy przez sitko, ale na koniec dodajemy
skórkę z cytryny do kremu. Tak przygotowany krem można przechowywać w słoiczku do 2 tygodniu, w lodówce.

Kiedyś przygotowywałyśmy deser na wzór bałaganu w Eton, ten deser również jest do niego bardzo podobny.Potrzebujemy:- 300ml
śmietanki 30% schłodzonej- świeże
maliny ok. 200g- 4 łyżki lemon
curd-
bezySposób przygotowania
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy lemon
curd i mieszamy, aż do połączenia się składników. Teraz wystarczy według własnej inwencji wyłożyć warstwy do pucharków. Schładzamy deser w lodówce. I ... gotowe!

E.O