Wykonanie

SKŁADNIKI
BEZY:
białka z 4
jajek rozmiar L250 g
cukrułyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
octu ryżowegoSKŁADNIKI KREMU :250 ml
śmietany kremówki 30 % z Gostynia2 łyżki
cukru pudruserek mascarponeLEMON
CURD SYLVII:4 Eco
cytryny / sok i skórka /4
jajka2
żółtka150 g
masła z Gostynia1 szklanka
cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem , następnie dodajemy
cukier i po jednej łyżce
serek . Wstawiamy krem do lodówki .
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy
cukier / po jednej łyżce / . Ubijanie trwa kilkanaście minut , na koniec masa jest błyszcząca i bardzo gęsta . Na koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 1 min.
potem łyżeczką
octu . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 150 C. Jeżeli pieczemy jeden placek nakładamy masę na środek blaszki wyścielonej papierem do pieczenia pamiętając , że trochę opadnie i się rozleje . Starajmy się nałożyć
białka dość wysoko .Pieczemy przez ok 30 min.Piekąc jedną
bezę po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 C i suszymy przez 3 godziny .Kiedy
bezy wystygną nakładamy krem
mascarpone , lemon
curd i dekorujemy
owocami . Ciasto i krem są słodkie więc trzeba je zrównoważyć dużą ilością kwaśnych
owoców .

Lemon
curd : Garnek stawiamy na małym ogniu .
Jajka ubijamy rózgą z
cukrem ,
sokiem z cytryn i
skórką cytrynowa / starta z 4
cytryn / . Kiedy
cukier sie rozpuści dodaje
masło , cały czas mieszam . Po jakimś czasie sos będzie gęstniał . Zdejmujemy z gazu , chwilę studzimy . Podobno moga zrobić się grudki , ale u mnie nie było . Zmiksowałam lekko blenderem , wtedy sos zrobił się bardziej puszysty .Smak jest nieprawdopodobny . Idealnie komponuje się z
bita śmietaną i
owocami .