ßßß Cookit - przepis na Puszysta beza mocno owocowa z lemon curd

Puszysta beza mocno owocowa z lemon curd

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI BEZY:
białka z 4 jajek rozmiar L
250 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu ryżowego
SKŁADNIKI KREMU :
250 ml śmietany kremówki 30 % z Gostynia
2 łyżki cukru pudru
serek mascarpone
LEMON CURD SYLVII:
4 Eco cytryny / sok i skórka /
4 jajka
2 żółtka
150 g masła z Gostynia
1 szklanka cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem , następnie dodajemy cukier i po jednej łyżce serek . Wstawiamy krem do lodówki .
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy cukier / po jednej łyżce / . Ubijanie trwa kilkanaście minut , na koniec masa jest błyszcząca i bardzo gęsta . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 1 min. potem łyżeczką octu . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 150 C. Jeżeli pieczemy jeden placek nakładamy masę na środek blaszki wyścielonej papierem do pieczenia pamiętając , że trochę opadnie i się rozleje . Starajmy się nałożyć białka dość wysoko .
Pieczemy przez ok 30 min.
Piekąc jedną bezę po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 C i suszymy przez 3 godziny .Kiedy bezy wystygną nakładamy krem mascarpone , lemon curd i dekorujemy owocami . Ciasto i krem są słodkie więc trzeba je zrównoważyć dużą ilością kwaśnych owoców .
Lemon curd : Garnek stawiamy na małym ogniu .Jajka ubijamy rózgą z cukrem , sokiem z cytryn i skórką cytrynowa / starta z 4 cytryn / . Kiedy cukier sie rozpuści dodaje masło , cały czas mieszam . Po jakimś czasie sos będzie gęstniał . Zdejmujemy z gazu , chwilę studzimy . Podobno moga zrobić się grudki , ale u mnie nie było . Zmiksowałam lekko blenderem , wtedy sos zrobił się bardziej puszysty .
Smak jest nieprawdopodobny . Idealnie komponuje się z bita śmietaną i owocami .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/05/puszysta-beza-mocno-owocowa-z-lemon-curd.html