Wykonanie

Tym razem zrobiłam mini pavlove bo miałam do obdzielenia dwie imprezy , ale ilość
białek podana w przepisie doskonale nadaje się na cały tort .SKŁADNIKI
BEZY:
białka z 4
jajek rozmiar L250 g
cukrułyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
octu ryżowegoSKŁADNIKI KREMU :250 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%2 łyżki
cukru pudruserek mascarponeopcjonalnie
kakao 3 łyżki , ja dodałam do połowy kremu.
Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem , następnie dodajemy
cukier i po jednej łyżce
serek , na koniec
kakao . Wstawiamy krem do lodówki .
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy
cukier / po jednej łyżce / . Ubijanie trwa kilkanaście minut , na koniec masa jest błyszcząca i bardzo gęsta . Na koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 1 min.
potem łyżeczką
octu . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 150 C. Jeżeli pieczemy jeden placek nakładamy masę na środek blaszki wyścielonej papierem do pieczenia pamiętając , że trochę opadnie i się rozleje . Starajmy się nałożyć
białka dość wysoko .Ja podzieliłam
białka na 7 równych małych placuszków .Pieczemy przez ok 30 min / te małe / Po tym czasie moje były gotowe - wysuszone z zewnątrz i wilgotne w środku . Zostawiłam je w piekarniku do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach .Piekąc jedną
bezę po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 C i suszymy przez 3 godziny .Kiedy
bezy wystygną nakładamy krem
mascarpone i dekorujemy
owocami . Ciasto i krem są słodkie więc trzeba je zrównoważyć dużą ilością kwaśnych
owoców . Mi udało się kupić
jagody i
winogron ale wspaniale sprawdzają się w sezonie
truskawki .
Bezę przechowujemy w lodówce , na drugi dzień / jeśli oczywiście zostanie / jest jeszcze lepsza .