Wykonanie

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np.
paprykę,
pomidora, ponadto
szynkę, podsmażonego
kurczaka.. Wspaniały przepis na każdą
porę roku. Polecam :).Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):450 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych2 łyżki
oliwy z oliwek250 ml ciepłego
mlekaSkładniki na nadzienie:4 łyżki
oliwy z oliwek4
czerwone cebule, drobno pokrojone2 ząbki
czosnku, posiekane220 g
pieczarek, pokrojonych220 g czarnych
oliwek (pokrojonych na plasterki)2 - 4 łyżki posiekanego
oreganosól i
pieprz do smaku220 g świeżego
parmezanu lub
cheddara, startego na tarceNa patelni rozgrzać
oliwę. Dodać
cebulę i
czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać
grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać
oliwki,
oregano i
przyprawy. Odstawić.Ponadto:
jajko roztrzepane do posmarowaniaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wmieszać
drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać
mleko i
oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać
startym serem. Brzegi posmarować
wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.



Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu programu wyjąć, wyrobić, podzielić na 4 części, dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)