ßßß
Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka.. Wspaniały przepis na każdą porę roku. Polecam :).Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):450 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka soli2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych2 łyżki oliwy z oliwek250 ml ciepłego mlekaSkładniki na nadzienie:4 łyżki oliwy z oliwek4 czerwone cebule, drobno pokrojone2 ząbki czosnku, posiekane220 g pieczarek, pokrojonych220 g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)2 - 4 łyżki posiekanego oreganosól i pieprz do smaku220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarceNa patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.Ponadto:jajko roztrzepane do posmarowaniaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu programu wyjąć, wyrobić, podzielić na 4 części, dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)