ßßß

Składniki na ciasto (4 sztuki):450 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka solipaczka suchych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek250 ml ciepłego mlekaFarsz według własnego gustuPonadto:jajko roztrzepane do posmarowaniaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.