Wykonanie
Calzone taki włoski pieróg tylko pieczony, taka złożona pizza bardzo dobra, ja miałam 2 rodzaje w jednym dodałam do środka:
sos pomidorowy,
pieczarki z
cebulką,
szynkę,
ser i
brokuły a w drugim:
bitki z
polędwicy,
kukurydze, sos,
ser,
pieczarki i
cebulkę ale wariacji może być tysiące zależy od gustu co kto lubi! Polecam zrobić dla odmiany takie pierożki! Przepis pochodzi z moich wypieków.


Składniki na ciasto (4 sztuki):450 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
solipaczka suchych
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek250 ml ciepłego
mlekaFarsz według własnego gustuPonadto:
jajko roztrzepane do posmarowaniaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wmieszać
drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać
mleko i
oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać
startym serem. Brzegi posmarować
wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.