Wykonanie
Fajna pogoda sprzyja wyjazdom. A jak wyjazdy, to piknikowe jedzenie. Podczas ostatniego weekendu wyruszyliśmy z domu, i na tę okoliczność przygotowałam dla dzieci
drożdżowe paluchy.. Zniknęły już w samochodzie więc myślę, że to najlepsza reklama dla nich. Nie są słodkie więc wersję dla dorosłych wrzuciłam do tostera i zjedliśmy w formie kanapki z
awokado i
szynką szwarcwaldzką. Pycha!

Składniki:400 g
mąki pszennej chlebowej30 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soliok 200 ml ciepłego
mleka1/3 szklanki
oliwy o neutralnym smaku i zapachu3-4 łyżki suchego
makujajko do posmarowaniaWykonanie:
Drożdże wrzuć do miski, wsyp
cukier i pół szklanki ciepłego
mleka. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W dużej misce wymieszaj
mąkę,
sól i
mak. Dodaj
oliwę i zaczyn wymieszaj i stopniowo dodawaj
mleko. Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub aż podwoi objętość. Po tym czasie podziel ciasto na kawałki (wyszło mi 6 warkoczyków). Z każdego kawałka formuj 3 wałeczki. Przeplataj je jak warkocze i zabezpiecz z obu stron podwijając końce pod spód. Odstaw do wyrośnięcia na 15- 20 minut. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok 20-30 minut aż warkocze będą rumiane.Smacznego!