Wykonanie

Bardzo smaczne i oryginalne bułeczki. Ich nazwa wskazuje na to, że wierzch będzie bardziej twardy lub chrupki niż u innych bułeczek - jest, ale nie dużo bardziej ;-). Niemniej warte są Waszego zainteresowania, ponieważ wymagają niewielkiego nakładu pracy, przyjemnie się z nimi pracuje, pięknie rosną i wyglądają niecodziennie :-).
Składniki na około 20 bułeczek:
780 g
mąki pszennej (lub
mąki pszennej chlebowej)
500 g letniej
wody15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych
drożdży1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soliPonadto:
1
jajko wymieszane z łyżką
mleka do posmarowania
kilka łyżek
maku do posypania
Przygotować rozczyn z 260 gramów
mąki, letniej
wody,
cukru i świeżych
drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę
mąki,
sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.
Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do podwojenia objętości przez 30 minut (lub dłużej), przykryte lnianym ręczniczkiem. Przed włożeniem do piekarnika
bułki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
makiem. Naciąć wzdłuż
ostrym nożem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut (piekłam krócej, około 18 minut). Wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Uwaga - w przypadku alergii na
mleko zastąpić je
wodą.
*
Drożdże suche wystarczy wymieszać z
mąką.
Smacznego :-).

Źródło przepisu - Tatter 'Tatter o chlebie' .