ßßß
Bardzo smaczne i oryginalne bułeczki. Ich nazwa wskazuje na to, że wierzch będzie bardziej twardy lub chrupki niż u innych bułeczek - jest, ale nie dużo bardziej ;-). Niemniej warte są Waszego zainteresowania, ponieważ wymagają niewielkiego nakładu pracy, przyjemnie się z nimi pracuje, pięknie rosną i wyglądają niecodziennie :-).Składniki na około 20 bułeczek:780 g mąki pszennej (lub mąki pszennej chlebowej)500 g letniej wody15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży1 łyżka cukru2 łyżeczki soliPonadto:1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowaniakilka łyżek maku do posypaniaPrzygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do podwojenia objętości przez 30 minut (lub dłużej), przykryte lnianym ręczniczkiem. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut (piekłam krócej, około 18 minut). Wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga - w przypadku alergii na mleko zastąpić je wodą.* Drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Tatter 'Tatter o chlebie' .