ßßß Cookit - przepis na Z cyklu "Wypiekanie na sniadanie " ... Crusty-hard-rolls

Z cyklu "Wypiekanie na sniadanie " ... Crusty-hard-rolls

nazwa

Wykonanie

Kolejne wypiekanie za nami ... poszłam troszkę na łatwiznę bo bułeczki piekłam w pracy, ale za to fotografowałam kolejnego dnia i nie wyglądają już pierwszej świeżości .. coś za coś :-) Bułki niezwykle proste, chyba najprostsze z wszystkich, które robiłam! Polecam nowicjuszom szczególnie!
Crusty-hard-rolls
Przepis z blogu Buszująca w kuchni
Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram
letnia woda, 250 ml
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.
Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.
Kto ze mną piekł ?
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Joasia z blogu Różowa kuchnia
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Ewelina z blogu Stylowa kuchnia
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/12/z-cyklu-wypiekanie-na-sniadanie-crusty.html