Wykonanie

Ile
razy ciasto, które przygotowywaliście dla gości okazało się wielkim rozczarowaniem, przytrafił się zakalec (ups ...:), muffiny okazały się nie-zjadliwe, a sąsiadka podrzuciła
drożdżowe, na które brakuje chętnych? ... Jeśli choć raz przytaknęliście głową na powyższą wyliczankę, warto przypomnieć sobie przepis na bajaderki, czyli jak je nazywa mój M. - ciasto z odzysku ;). Teraz już nic się nie zmarnuje :). Bajaderki są miękkie, bogate w
bakalie, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Ale za to smakują i wyglądają - wybornie! Przepis Mariemadeline z MniamMniam. Polecam! (choć mam nadzieję, że ciasta z tego bloga Wam jednak wychodzą i po ten przepis będziecie sięgać nie za często ;)Składniki:80 - 90 dag pokruszonych
ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez
żelatyny, bez
owoców, mogą być z
bakaliami)pół szklanki
mlekapół szklanki
cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)pół szklanki
rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi
bakaliami)1 słoik
dżemu,
marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 gpół kostki
masła (125 g)olejek lub ekstrakt
rumowy,
migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę
alkoholu)4 łyżki kremu
orzechowego lub
czekoladowego (typu Nutella)3 - 4 łyżki
kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)Do obtoczenia:posiekane
orzechy lub
wiórki kokosowepolewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g
gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli
wodnej ze 125 g
masła)
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do
tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych
herbatników.Zagotować razem
mleko,
cukier,
masło i
kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami,
dżemem, kremem
orzechowym,
olejkiem, ewentualnie z
alkoholem. Dodać
rodzynki bądź inne ulubione
bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w
polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę
ciastek.Smacznego :)*robiłam z połowy porcji, z całości wychodzi baaardzo dużo bajaderek